27.01.2017.

PD Igman - Konjic zaposlio 67 djece šehida i poginulih boraca Projekat „Zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca“ daje rezultate

PD Igman - Konjic zaposlio 67 djece šehida i poginulih boraca

Projekat „Zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca“ daje rezultate

Jučer je u PD Igman dd iz Konjica, uz prisustvo generalnog direktora Đahida Muratbegovića, federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića, predsjednika Upravnog odbora FZZZ-a Zlatka Hadžiomerovića, predsjednika Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Almina Škrijelja i rukovodstva JOB-a Konjic, a po projektu „Zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca“, 67 djece šehida i poginulih boraca potpisalo ugovore o radu u PD Igman iz Konjica.

„Ja sam ponosan na svog oca, ponosan sam što je moj otac stao na stranu patriota u odbrani BiH i ponosan sam što sam dijete šehida, te sam zahvalan na danas datoj prilici da svojim radom obezbjedim egzistenciju svojoj porodici. Nadam se da ću dugo ostati u ovoj firmi, jer je ovo odlična, vrlo zdrava i uspješna firma. Napokon se počelo misliti na nas čiji su očevi dali živote za slobodu i domovinu i na tome sam prevashodno zahvalan direktoru Muratbegoviću, cjelokupnoj Upravi Igmana, federalnom ministru Bukvareviću i predstavnicima JOB-a Konjic, koji su dali sve od sebe da se ovo danas realizuje“, istakao je Enes Macić, jedan od djece šehida, koji je ovim projektom ostvario uposlenje u PD Igman dd.

„Mi smo planirali primiti određeni broj radnika ove godine, ovo je samo početak. Sretan sam što smo ovo uradili u saradnji sa općinom Konjic, JOB-om i ministarstvom na federalnom niovu i sretan sam što smo ovo upravo napravili sa vama, cijenimo da ste vi najzaslužniji, vi djeca šehida i poginulih boraca. Danas se osjećam najsretnijim čovjekom na svijetu“, izjavio je  generalni direktor privrednog društva „Igman“ Konjic,  Đahid Muratbegović 

„Koristim priliku prvenstveno da se zahvalim direktoru Muratbegoviću, predsjeniku JOB-a Konjic i svim dobrim ljudima u Konjicu, koji su shvatili, da im je prvenstveno moralna obaveza, da djecu njihovih saboraca smjeste tamo gdje zaslužuju, a to je na radno mjesto, kako bi imali priliku da od svog rada stvore egzistenciju za svoje porodice. Uistinu, ovo je jedan od prvih, velikih, svijetlih primjera u BiH, primjer koji treba svi da prate. Mislim da svaki direktor privrednih društava u BiH, od općine, preko kantona, do Federacije BiH  imaju mogućnost da urade barem 10% onoga što je uradio direktor Igmana, gosp. Muratbegović. Samo sa takvim postupcima, možemo obezbjediti egzistenciju za svih 6000 djece šehida i poginulih boraca, istakao je predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Almin Škrijelj.

„Jedan od prioritetnih zadataka na kojem će se i u 2017.g. angažovati kao resorni ministar i resorno federalno ministarstvo za pitanja boraca, jeste zapošljavanje boračke populacije putem boračkih zadruga, zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca putem udruživanja sredstava kantonalnih Vlada i FZZZ-a i zapošljavanje RVI putem Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Prvenstveno sam ovdje došao da se lično zahvalim direktoru Muratbegoviću, a posebno predstavnicima JOB-a Konjic, koji su došli u Sarajevo i rekli „ministre nama treba vaša podrška, da jednu dobru volju, jednog dobrog direktora, jednog velikog preduzeća  Igman podržite, jer on ima i volju i želju da zaposli jedan određeni broj djece šehida i poginulih boraca“, naravno svu našu podršku su imali, ali tu je najveća podrška bila u ovom preduzeću, prije svega od direktora Muratbegovića.

Vama djeco šehida, djeco naših najzalužnijih BH sinova, želim puno zdravlja, puno lične i porodične sreće, da napredujete u svom poslu i životu. Isto tako nam je važno, da nastavimo javno zagovaranje, zajedno s vama, da pričamo o ovako velikim i dobrim djelima poput ovog danas, a onda da nastavimo tu priču. Nešto slično je uradio i direktor rudnika Kakanj i ove priče želimo da nastavimo i da pozovemo sve one koji obavljaju javnu poziciju, od direktora javnih ustanova i preduzeća, preko načelnika i premijera kantona, da znaju da imaju zakonsku obavezu, ali prije svega moralnu obavezu, da zaposlimo djecu naših šehida i poginulih boraca i mi ćemo kontinuirano na tome raditi sa svima, dok ne zaposlimo odnosno damo priliku za posao, svoj djeci šehida i poginulih boraca koji se nalaze na biroima“, u svom obračanju istakao je ministar Bukvarević.

Kabinet ministra

 

SJEDIŠTE
MINISTARSTVA

Adresa: Hamdije Ćemerlića 2
71000,Sarajevo

Tel: +387 33 21 29 32
Tel: +387 33 21 29 33
Fax: +387 33 22 26 79

E-mail:  kabinet@fmbi.gov.ba

TELEFON ZA
INFORMACIJE

BROJ ZA PRIJAVU
LAŽNIH KORISNIKA