09.05.2019.

Bukvarević: Branioci Bosne i Hercegovine su nastavili put borbe protiv fašizma

Bukvarević: Branioci Bosne i Hercegovine su nastavili put borbe protiv fašizma

9. maj se obilježava kao Dan zlatnih ljiljana, Dan logoraša BiH, Dan pobjede nad fašizmom ali i kao Dan Evrope. Ovaj datum je objedinio obilježavanje pobjeda nad fašizmom, ali je isto tako i podsjetnik na strašnu torturu hiljada onih koji su prošli logore u protekloj agresiji i one koji su dali najveći doprinos u borbi za slobodu koju danas uživamo.

Dan zlatnih ljiljana čestitam svim hrabrim dobitnicima ovog i drugih najvećih  ratnih  priznanja i odlikovanja a naša posebna  zahvalnost pripada posthumno odlikovanim i svim poginulim braniocima, koji su za svoju domovinu dali sopstvene živote kao i njihovim porodicama.

Branioci BiH su najzaslužniji za očuvanje cjelovitosti Bosne i Hercegovine i mira koji danas imamo. 1945. godine vjerovalo se da je fašizam trajno pobijeđen te da se nikada više neće ponoviti ni logori, masovni zločini ni genocid. Upravo je Bosna i Hercegovina tome svjedočila a branioci BiH su na najčasniji način odbranili državu i sve njene narode i još jednom stali na stranu antifašističkih ideja.

U vrijeme kada desktruktivne sile pokušavaju iskriviti istinu o agresiji na našu državu, mi moramo biti jedinstveni i uporni. Istinu o agresiji i časnoj odbrani najhrabrijih sinova naše domovine moramo prenijeti na mlađe naraštaje uz poruku da se nikada i nikome više ne dogode rat, genocid i stradanja nevinih građana. U BiH nema mjesta za nove podjele i oblike fašizma jer ova zemlja podjednako pripada svakom građaninu na njenoj teritoriji.

U danu  kada se prisjećamo najboljih sinova Bosne i Hercegovine i svih branilaca, želim iskazati nadu da ćemo svi zajedno nastaviti zajedničku borbu i u miru za bolji status branilačke populacije u našem društvu i očuvanja tekovina odbrambeno-oslobodilačke borbe koje su nam u amanet ostavili naši najbolji sinovi. Istovremeno, svim građanima Bosne i Hercegovine, antifašističkim borcima iz narodno-oslobodilačkog rata 1941.-1945. godine i odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine, čestitam 9.maj – Dan pobjede nad fašizmom.

 

                                                                                                                                                  M I N I S T A R

                     Doc.dr. Salko Bukvarević

SJEDIŠTE
MINISTARSTVA

Adresa: Hamdije Ćemerlića 2
71000,Sarajevo

Tel: +387 33 21 29 32
Tel: +387 33 21 29 33
Fax: +387 33 22 26 79

E-mail:  kabinet@fmbi.gov.ba

TELEFON ZA
INFORMACIJE

BROJ ZA PRIJAVU
LAŽNIH KORISNIKA