Search

24. godišnjica formiranja 4. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

24. godišnjica formiranja 4. Korpusa

Armije Republike Bosne i Hercegovine

Četvrti  korpus Armije RBiH osnovan je 17. novembra 1992. godine sa sjedištem u Mostaru. Korpus je objedinio jedinice Teritorijalne odbrane BiH kao i neke dobrovoljne jedinice koje su do njegovog osnivanja djelovale na širem području doline rijeke Neretve. Zona odgovornosti 4. Korpusa Armije RBiH pokrivala je    slijedeće općine: Mostar, Konjic, Jablanica, Nevesinje, Stolac i Čapljina.

Prvi komandant 4. Korpusa Armije RBiH bio je Arif Pašalić.

Dan  Korpusa obilježen je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima na Centralnim spomen obilježjima u Konjicu, Jablanici i na Šehitlucima u Mostaru te svečanom akademijom  u Narodnom pozorištu u Mostaru.Obilježavanju godišnjice korpusa prisustvovao je veliki broj građana, bivših pripadnika Armije RBiH, predstavnici II Rendžerskog Puka Oružanih snaga BiH i predstavnici kantonalne i federalne vlasti, među kojima je bio i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko BukvarevićNe smijemo zaboraviti, na BiH je izvršena agresija, kojoj je bio cilj podjela BiH. Svjedoci smo da taj cilj nije ostvaren, nisu ga ostvarili u prvom redu zbog branilaca BiH, zahvaljujući rukovodstvu BiH koje je organizovalo te branioce i odbranu, zahvaljujući Armiji Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine. Ovdje u Hercegovini, odnosno u zoni odgovornosti 4. Korpusa je bilo možda i najteže braniti i odbraniti BiH,“ u svom obraćanju na svečanoj akademiji, između ostalog, rekao je general Mustafa Polutak, jedan od ratnih komandanata 4-og korpusa.„Osjećam se izuzetno ponosnim i počastvovanim što se mogu obratiti na Svečanoj akademiji povodom godišnjice formiranja 4. Korpusa Armije RBiH, te evocirati uspomene na slavne dane i herojsku odbranu ovih prostora. Ratna dešavanja na prostoru Hercegovine počela su krajem 1991.g., dolaskom tzv. rezervista bivše JNA na ove prostore. Već tada je bilo jasno da su oni tu došli, samo sa jednim ciljem, da provedu monstruozni plan stvaranja „Velike Srbije“, čija je zamišljena granica trebala biti na rijeci Neretvi, do koje nikada nisu došli. Agresiji su se suprostavili heroji i patriote koji su svojom hrabrošću i goloruki stali na put jednoj od većih vojnih sila u Evropi. Iz potrebe, i od golorukog naroda koji je stao u odbranu svojih domova i domovine, nastao je 4. Korpus Armije RBiH, kao čudo Hercegovačkog otpora“, istakao je Edin Mušić – predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u svom obračanju.

Obraćajući se prisutnim Saborcima i omladini na svečanoj akademini ministar Bukvarević je rekao:

“Poštovani članovi šehida i poginulih boraca, poštovani ratni vojni invalidi, poštovani generali, komandanti i komandiri, poštovani borci, pripadnici 4. Korpusa Armije RBiH. Meni je pripala posebna čast da se u ime federalnog ministarstva za pitanja boraca,  u ime Vlade FBiH i njenog premijera Fadila Novalića posebno poselamim, pozdravim i čestitam vam Dan 4. Korpusa Armije RBiH. Posebno pozdravljam i selamim predstavnike svih boračkih udruženja od općinskog, kantonalnog, federalnog i državnog nivoa. Naša zadaća je da obilježavamo ovakve datume, da prenosimo istinite informacije o odbrani BiH od agresora, koji su imali namjeru da unište BiH i pri tome da totalno unište bošnjački narod. Zahvaljujući Svevišnjem i velikom srcu bosansko-hercegovačkog patriote, to se nije dogodilo. Imamo danas državu BiH koja ide na evropskom putu, imamo i problema, ali ćemo ih rješavati. Onog dana kad je srušen simbol Mostara, kad je srušen Stari most, Vrhovni komandant rahmetli Predsjednik Alija Izetbegović je bio u obilasku linija sjeveroitočne Bosne, bio je u posjeti i mojoj jedinici Crni Labudovi, kad je do nas stigla vijest o rušenju mosta. U očima rahmetli Predsjednika vidjele su se suze. Tada smo Predsjedniku kazali, borci Armije Republike BiH će braniti cijelu državu Bosnu i Hercegovinu, do posljednjeg borca Armije RBiH. Mi danas imamo slobodnu državu i ja ću taj dan pamtiti dok sam živ jer mi je to ostalo tako urezano, ali hvala Bogu, rastu nove snage bosanske djece koja dobro uče, uče strane jezike, znaju šta trebaju uraditi, završavaju svjetske fakultete i mi ćemo ako Bog da razvijati našu domovinu, ona će biti slobodna i komotna za sve njene građane i za svakog onog ko je voli.“

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti