Search

32. godišnjica Dana bijelih traka: Sjećanje na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana

Delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata prisustvovala je obilježavanju Dana bijelih traka, početka sistemskog čišćenja Prijedora od nesrpskog stanovništva u periodu od 1992. do 1995. godine.

U jutarnjim satima organizator ovogodišnje Konferencije o koncentracionim logorima u Bosni i Hercegovini Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Udruženjem logoraša Kozarac i Gradom Sarajevo organizovao je izložbu „Zidovi“ na lokalitetu nekadašnjeg logora Trnopolje, nakon koje je na glavnom prijedorskom trgu održan centralni događaj obilježavanja Dana bijelih traka i polaganje 102 ruže sa imenima ubijene djece.

Srpske vlasti su na današnji dan prije 32 godine putem lokalnog radija izdale naredbu kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje da svoje kuće obilježe bijelim zastavama i čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko ruke.

Ubijeno je i nestalo 3.176 osoba, među kojima je bilo 102 djece, a otvoreni su i strašni logori Keraterm, Omarska i Trnopolje.

Najveći broj djece ubijen je u prvim mjesecima rata, od 24. maja do 6. avgusta 1992. godine. Za ratni zločin nad djecom na prijedorskom području, od kojih su mnoga ubijena na kućnom pragu, niko do sada osuđen.

U Prijedoru je ove godine, uoči Dana bijelih traka i obilježavanja progona Bošnjaka i Hrvata, obilježen sramotni tzv.dan odbrane grada od muslimana i hrvata, u kojem je poginulo 15, a ranjeno 26 boraca.

Ostale aktuelnosti