Search

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine: Armija RBiH nastala iz naroda u najtežem historijskom trenutku za državu

Dubrave, 15.04.2019. godine: U kasarni Dubrave kod Živinica upriličena je centralna manifestacija u povodu obilježavanja 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine i 14. godišnjice formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Svečanom obilježavanju prisustvovao je veliki broj visokih vojnih dužnosnika, predstavnika civilnih vlasti Bosne i Hercegovine, međunarodnih vojnih organizacija, vojno-diplomatskog kora i boračkih asocijacija. Manifestacija je počela predajom raporta članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, nakon čega je intonirana himna BiH i odata počast svim šehidima, poginulim i umrlim braniocima.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je u svom obraćanju kazao da je Armija RBiH nastala iz naroda i da su njeni pripadnici najzaslužniji za našu slobodu:”Nastavši iz naroda, odnosno od onih ljudi koji vole ovu zemlju, ona je odbranila BiH i omogućila zaključivanje Daytonskog mirovnog sporazuma. Danas se posebno sjećamo onih koji su najzaslužniji za slobodu u kojoj danas živimo, bosanskih šehida, pripadnika poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca”.

U obraćanju medijima federalni ministar za pitanja boraca i invalida OOR-a Salko Bukvarević je uz čestitke povodom 15. aprila kazao: “Danas je možda i najviše napadnuta istina o toj odbrani. Isti oni agresori koji su izvršili agresiju na BiH danas vrše agresiju na istinu. Zbog toga je naša trajna zadaća da obilježavamo značajne datume te da se brinemo o svim stradalnicima, prije svega o porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, ali i o veteranima rata koji su danas u situaciji da ih je sustigla starost ili bolest, a nemaju od čega da žive”.

U okviru današnjeg obilježavanja upriličen je i prigodan kulturno-umjetnički program.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti