Search

Dan pobjede nad fašizmom, Dan Zlatnih ljiljana, Dan Europe, Ministar Bukvarević u Bihaću sa najvećim borcima antifašistima – Krajišnicima i Zlatnim ljiljanima

Drugi dan radne posjete Unsko-sanskom kantonu, 09.05.2015. godine, Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević započeo je sastankom sa gradonačelnikom Bihaća Emdžadom Galijaševićem i premijerom Vlade USK Izudinom Saračevićem. Zajedno su obišli gradilište zgrade za boračke populacije (projekat STO 1 i STO 2) u kojoj je u toku izgradnja 65 stanova. Vlada FBiH je u budžetu u 2014. godini za ovaj projekat izdvojila 200.000 KM. Očekuje se da će i u budžetskoj 2015. godini združenim sredstvima općine Bihać, Vlade USK i Vlade FBiH zgrada biti završena i stanovi predati borcima. Nakon obilaska gradilišta i kratkog prijema od strane premijera USK u zgradi Vlade, u  povodu 17. godišnjice i susreta povodom Dana Zlatnih ljiljana održana je svečana akademija kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada dobitnika ratnih priznanja i članova njihovih porodica.

Ministar Bukvarević se na ovom skupu obratio u ime premijera Vlade FBiH Fadila Novalića i u ime člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića.

Tokom obraćanja prisutnima je čestitao Dan pobjede nad fašizmom i naglasio: „ovo je najveći skup antifašista jer osnova naše borbe i jeste bila borba protiv fašista koji su namjeravali da nas istrijebe i unište. Zaboravili su agresori pri tome da je ovaj narod imao svog mudraca. Vi ste ga zvali „Did“, a mi Predsjednik. Imali smo vrhovnog komandanta Armije RBiH Aliju Izetbegovića koji nas je poveo u borbu za slobodu. Imamo cvijet ljiljan koji miriše samo prijateljima. Iz ljiljana nastaše herojski Zlatni ljiljani, stubovi odbrane jedine nam Bosne i Hercegovine.“

Ministar Bukvarević je naglasio da ćemo se oduprijeti svim pokušajima destabilizacije BiH, te da se izdvajanja za boračke naknade dalje ne mogu smanjivati. Posebno je naglasio da trebamo javno prozivati sve one koji krše zakone i prilikom zapošljavanja ne daju prednost borcima i članovima njihovih porodica.

Nakon završetka akademije odata je počast i položeno cvijeće na mezaristanu šehida i poginulih boraca „Humci“ u Bihaću, a potom je nastavljeno druženje u Kulen Vakufu.

KABINET MINISTRA

Ostale aktuelnosti