Search

Ministar Lokmić potpisao ugovore o dodjeli sredstava  po tekućim transferima za obilježavanje značajnih datuma i za sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja

U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, upriličeno je potpisivanje ugovora između resornog ministra Nedžada Lokmića i  predstavnika kantonalnih ministarstava/uprava nadležnih za boračko – invalidsku zaštitu, službi za boračka pitanja odbrambeno – oslobodilačkog/domovinskog rata, SABNOR-a, udruženja/udruga, organizacija Armije R BiH i HVO koje su registrovane u RS i vjerskih institucija koje obilježavaju značajne datume, događaje i ličnosti iz odbrambeno – oslobodilačkog domovinskog rata po Javnim pozivima „Tekući transferi neprofitnim organizacijama – Transfer za obilježavanje značajnih datuma“ i „Tekući transferi neprofitnim organizacijama – Transfer za sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja“, za 2024. godinu.

Odlukom Vlade FBiH po „Transferu za obilježavanje značajnih datuma“ odobrena je pomoć u sufinansiranju manifestacija povodom obilježavanja značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno – oslobodilačkog/domovinskog rata za 2024. godinu, te su ugovori potpisani sa 55 aplikanta koji su ispunili kriterije iz navedenog Javnog poziva.

Također, potpisani su ugovori i o dodjeli sredstava po „Tekućem transferu neprofitnim organizacijama – Transfer za sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja“, za 2024. godinu sa 63 aplikanta koji su ispunili kriterije iz navedenog Javnog poziva.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata je kroz transfere nevladinim organizacijama izdvojilo značajno više sredstava u odnosu na 2023. godinu, čime doprinosi poboljšanju statusa branilačke populacije i čuvanju od zaborava svih značajnih datuma i spomen obilježja iz naše historije.

Potpisnici ugovora su iskazali zahvalnost resornom ministru jer je ova podrška izuzetno značajna za rad udruženja i za cjelokupno članstvo koje okupljaju.

Ostale aktuelnosti