Search

Ministar Lokmić u Srebrenici

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić posjetio je Memorijalni centar Srebrenica gdje je sa direktorom dr. Emirom Suljagićem i rukovodstvom Centra razgovarao o aktivnostima koje su u toku, kao i pripremama za obilježavanje 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Razgovarano je i o nastavku izgradnje infrastrukture na objektima koji pripadaju Memorijalnom centru i drugim projektima koji doprinose očuvanju sjećanja na žrtve genocida.

Direktor Suljagić je istakao ulogu i doprinos Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata u realizaciji zajedničkih projekata, dok su najavljene i nove aktivnosti koje će pospješiti rad centra.

„Pozdravljamo i zahvaljujemo se na nastavku saradnje sa Federalnim ministarstvom na čelu sa ministrom Lokmićem. Nastavljamo sa našim projektima i aktivnostima Memorijalnog centra i uvjereni smo da ćemo završiti ovaj, za nas, historijski posao koji smo započeli u Centru“, istakao je dr. Suljagić.
Nakon razgovora, ministar Lokmić je u pratnji kustosa i dr. Suljagića obišao trenutne radove u Memorijalnom centru te stalne postavke posvećene žrtvama genocida, a zatim je položio cvijeće i odao počast žrtvama ukopanim u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica.

– Ne smijemo zaboraviti što nam se događalo. Nemamo pravo na to. Srebrenica je naša trajna obaveza i otvorena rana na evropskoj savjesti. Neke majke nikad nisu pronašle konačni smiraj za svoju djecu. Neke od raseljenih osoba nikad se nisu vratile u svoje domove. Ova neizbrisiva mrlja na našem zajedničkom sjećanju nas tjera da tražimo istinu i pravdu, jer pamćenjem boli prošlost i učenjem lekcija iz nje, zajedno možemo odlučiti da se to nikad ne smije ponoviti. Jačanjem i razvijanjem ovog Centra ostavljamo ga u naslijeđe budućim naraštajima koji će govoriti o genocidu i zločinima počinjenim nad bošnjačkim stanovništvom u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, kazao je Lokmić.

Ostale aktuelnosti