Search

Nastavljena tradicija – resorni ministar i boračka udruženja ARBIH pohodili Bratunac i Srebrenicu prvog petka septembra

Tradicija duga već 10 godina nastavljena je. Četiri temeljna udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine (Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Savez RVI BiH, Savez boraca FBiH, Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja) u saradnji sa Federalnim ministarstvom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata su i ove godine prvog petka u septembru mjesecu posjetili dva najčasnija mjesta u Bratnucu i Srebrenici, mezaristan Veljaci i Memorijalni centar Potočari.

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine i učenja Fatihe šehidima, mnogobrojne delegacije izvršne i političke vlasti i više od 20 federalnih, kantonalnih i općinskih udruženja boračke populacije položili su cvijeće i proučili Fatihu šehidima i nevinim žrtvama genocida koje su za vječno konačište našli mezaristan Veljaci. Nakon toga pred više stotina prisutnih članova porodica i članova boračkih udruženja  obratili su se u ime koordinacije i organizatora Fahrudin Hasanović Beli, predsjednik Saveza RVI Tuzlanskog kantona i nosilac značke Zlatni ljiljan. U ime udruženja Žene Podrinja o genocidu u Bratuncu govorila je Šuhra Sinanović. Prisutnim su se obratili i ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Fahrudin Skopljak i predsjednik skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić.

U svom obraćanju Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević je posebno istakao da u narednim godinama kada posjećujemo Bratunac i Srebrenicu i kada govorimo o istini i genocidu u Bratuncu i Srebrenici sa nama treba biti što više učenika srednjih i osnovnih škola koji će nastaviti da posjećuju Veljake i Potočare i da govore budućim naraštajima i svojoj generaciji o strašnom zločinu koji je agresor počinio nad nezaštićenim Bošnjačkim stanovništvom Podrinja.

U Memorijalnom centru Potočari brojne delegacije predvođene ministrom Bukvarevićem su odale počast hiljadama žrtava genocida – šehidima koji počivaju na obroncima mezaristana Memorijalnog centra Potočari.

O stradanjima Bošnjaka i Hrvata u Srebrenici govorila je Kadesa Muhić, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Srebrenica. Prisutne je pozdravio i Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica i istakao da je ova posjeta prvog petka u septembru ogromna podrška Bošnjacima povratnicima u Srebrenicu.

Ministar Bukvarević je u svom obraćanju istakao da mu je posebno zadovoljstvo što u Potočarima među prisutnima vidi učenike osnovnih škola. Poručio je da će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata učiniti sve kako bi se vratilo dostojanstvo pripadnika boračke populacije a posebno onih koji su se vratili u Srebrenicu, jer su time pokazali da oni najviše vole Bosnu i Hercegovinu.

Nakon toga na Musali Memorijalnog kompleksa Potočari, koja je ovog puta bila ispunjena i više od posljednjeg mjesta, glavni imam Medžlisa islamske zajednice  Damir ef. Peštalić predvodio je džuma-namaz. Delegacija četiri temeljna udruženja boračke populacije Armije Republike Bosne i Hercegovine i ministar Bukvarević nakon toga su posjetili i održali radni sastanak sa načelnikom Srebrenice Ćamilom Durakovićem i njegovim saradnicima.

KABINET MINISTRA

Ostale aktuelnosti