Search

Obilježen 17. maj Dan 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko Armije Republike Bosne i Hercegovine

Delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata prisustvovala obilježavanju 17. maja – Dana 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji organizuje Organizacioni odbor za obilježavanje značajnih datuma iz odbrambeno – oslobodilačkog rata u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

Brčko, kao jedna od ratnih okosnica na sjeveru BiH bilo je podložno intezivnim borbama tokom agresije, a 108/215. Viteška motorizovana brigada Brčko predstavljala je bedem odbrane grada i okolnih područja. Njen doprinos u očuvanju teritorijalnog integriteta i odbrane civilnog stanovništva bio je od ključnog značaja čime je ostavljen značajan trag u historiji Brčkog i Bosne i Hercegovine. Hrabrost i predanost u borbi za slobodu i integritet zemlje pripadnika 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko ostaju važna tema u kolektivnom sjećanju ljudi u regiji.

Tim povodom delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata položila je cvijeće i odala počast šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine na šehidskom mezarju u Gornjim Rahićima, i Centralnom spomen obilježju u Brčkom.

Svečana akademija u povodu obilježavanja 32. godišnjice od osnivanja 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko održana je u prostorijama Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“.

Ostale aktuelnosti