Search

OBILJEŽEN DAN ZLATNIH LJILJANA BiH U ZENICI

Zenica, 9.5.2018.godine: Svečana akademija povodom obilježavanja 9. maja, Dana Zlatnih ljiljana BiH, održana je u zeničkoj Areni, u prisustvu brojnih gostiju i predstavnika svih nivoa vlasti.

Nakon defilea sa ratnim zastavama svih korpusa Armije BiH prisutnima se obratio i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

– Nemam napisan govor jer na ovakvim akademijama treba govoriti iz srca. Ne postoji časniji skup i važnije mjesto gdje se može biti osim ovog ovdje danas među vama, najhrabrijim sinovima BiH – kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ministar za pitanja boraca Vlade FBiH Salko Bukvarević čestitao je Dan Zlatnih ljiljana, koji je ujedno i Dan pobjede nad fašizmom, te Dan Evrope i uputio pozdrave majkama svih boraca koji su dali svoje živote za BiH. Poseban selam uputio je majci heroja Izeta Nanića, koja je prisustvovala večerašnjoj manifestaciji.

– Želimo da se časno prisjetimo svih naših heroja i da ih sačuvamo od zaborava, želimo dati svoj doprinos očuvanju istine o odbrani BiH, tu istinu prenijeti na mlađe naraštaje uz poruku da se nikada i nikome više ne dogodi rat, genocid i stradanja nevinih građana. U BiH nema mjesta za nove podjele i oblike fašizma, još jednom ponavljamo poruku da ova zemlja podjednako pripada svakom građaninu na njenoj teritoriji, zbog čega nije moguća bilo kakva podjela – poručio je Bukvarević.

Ministar se osvrnuo i na nedavno hapšenje generala Atifa Dudakovića.

– Iskazujemo punu podršku našim herojima, generalima, komandantima i borcima koji su predmetom nadležnih sudskih organa. To su ljudi koji poštuju institucije BiH i nema nikakve potrebe za nekim spektakularnim hapšenjima, izjednačavanje žrtve i agresora nećemo dozvoliti i snage koja su vršile i pokušavaju i na ovaj način vršiti agresiju na BiH, neće uspjeti u tome – dodao je.

Nakon Bukvarevićevog govora svi prisutni su uputili veliki pozdrav generalu Atifu Dudakoviću uz poruku da je on čast naroda Bosne i Hercegovine.

Na osnovu doprinosa razvoju i radu, a prvenstveno očuvanju statusnih prava članova Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Zeničko – dobojskog kantona, ministru Bukvareviću je dodijeljena Zlatna plaketa, koju je uručio predsjednik Saveza na nivou Federacije BiH, Šerif Patković.

Dan Zlatnih ljiljana ranije je obilježen i posjetom delegacije Saveza najvećih ratnih priznanja ZDK i SUBNOAR-a Javnoj ustanovi Dom porodica Zenica gdje je štićenicima ustanove uručeno stotinjak paketića.

Položeno je i cvijeće na spomen-obilježja Papirna i Kameni spavač, te je održan čas historije u Muzeju grada.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti