Search

Obilježena 33. godišnjica Dana „Patriotske lige“ Bosne i Hercegovine i „Patriotske lige“ Kantona Sarajevo

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić prisustvovao obilježavanju 33. godišnjice Dana „Patriotske lige“ Bosne i Hercegovine i „Patriotske lige“ Kantona Sarajevo.

U tadašnjem Domu policije u Sarajevu, 10. juna 1991. godine, formiran je Savjet za nacionalnu odbranu u kojem je bilo sedam članova. Potom je krizni štab odbrane grada Sarajeva preuzeo naziv Patriotska liga regije Sarajevo. Kasnije su, tokom rata, sve jedinice Patriotske lige odlukom Predsjedništva BiH od 23. juna 1992. godine ušle u sastav Armije.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na mezarju u haremu Alipašine džamije, na šehidskom mezarju Kovači, i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, odajući počast najzaslužnijim sinovima BiH, koji su se nesebično žrtvovali u odbrani države i temeljnih civilizacijskih vrijednosti. Nakon polaganja uslijedila je Svečana akademija uz prigodan program održan u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Sarajevo. – Ogroman je doprinos odbrani koju su pripadnici Patriotske lige BiH uradili u organizaciji i pripremi odbrane države BiH i svih njenih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Danas obilježavamo još jedan od značajnih datuma naše historije i kolektivno se borimo da naša ne tako davna historija ostane upamćena i ne zaboravljena, kao i svi naši veliki borci za slobodnu Bosnu i Hercegovinu koji su u svojim borbama dali sve što su imali, istakao je Lokmić.b

Ostale aktuelnosti