Search

Počele pripreme za organizaciju 19. tradicionalne manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2019”

Sarajevo, 24.04.2019. godine: Održan prvi sastanak Organizacionog odbora manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2019” na kojem su prezentirani i usvojeni planovi i programi sa finansijskom konstrukcijom aktivnosti manifestacije koja se ove godine obilježava devetnaesti put.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević prisustvovao je današnjem sastanku, na kojem je predložen i imenovan za predsjednika Organizacionog odbora manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2019”.

“Tradicionalna manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2019” je devetnaesta po redu manifestacija kojom se sjećamo svih šehida i poginulih branilaca BiH, odajemo im počast i kroz sate historije i okrugle stolove, bilježimo njihovu neizmjernu ulogu u odbrani BiH od agresije i terora agresorskih snaga u periodu 1992-1995. Također, odajemo dužnu počast veteranima odbrane BiH, ratnim vojnim invalidima i Vrhovnom komandantu Armije RBiH Aliji Izetbegoviću, kroz niz aktivnosti, vjerskih, obrazovnih, sportskih, kulturnih pa do centralne manifestacije i defilea veterana i u tom smislu smislu smo danas usvojili plan i program aktivnosti kao i finansijski plan. Posebno me raduje opredjeljenje svih članova Organizacionog odbora da manifestaciju i ove godine podignemo na još veći nivo, u znak zahvalnosti braniocima BiH jer da nije bilo branilaca i njihove žrtve danas ne bi bilo ni države BiH“ kazao je ministar Bukvarević.

Govoreći o ovogodišnjoj manifestaciji ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo i dopredsjednik OO Ismir Jusko je naglasio da mu je izuzetna čast biti dio ovakvog projekta te da će ove godine biti asfaltiran dio puta što će u mnogome doprinijeti boljoj organizaciji svih aktivnosti. “Izuzetno je bitno da na Igman dođe što veći broj djece i mladih ljudi da vide šta se dešavalo devedesetih godina na ovom području i da iz prve ruke čuju, od naših veterana i učesnika u odbrani, kroz historijske časove i okrugle stolove, istinu o herojskoj odbrani države BiH. Istovremeno, važno je da se svi sjećamo naših saboraca jer su branioci najzaslužiji što danas imamo slobodu”, zaključio je ministar Jusko.

Ovakve i slične manifestacije imaju za cilj čuvanje sjećanja na časnu odbranu naše države i hrabrost svih branilaca, Jedan od ciljeva je i okupljanje preživjelih učesnika odbrane naše države iz svih njenih krajeva koji će evocirati uspomene i sjećanja na teške godine borbe i upoznati mlade generacije sa značajem herojske borbe u sudbonosnim danima odbrane, kako Igmana tako i glavnog grada i države Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Suada Zijadića direktora Fonda memorijala KS i dopredsjednika OO, prethodnih godina manifestaciju je posjećivalo desetine hiljada posjetilaca a sudeći prema opredjeljenju svih članova OO očekivanja su da ove godine broj posjetilaca znatno premaši dosadašnje cifre.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti