Search

UDRUŽENJE 7. MUSLIMANSKA VITEŠKA OSLOBODILAČKA BRIGADA POVODOM OBILJEŽAVANJA 25. GODIŠNICE BRIGADE

UDRUŽENJE 7. MUSLIMANSKA VITEŠKA OSLOBODILAČKA BRIGADA POVODOM OBILJEŽAVANJA 25. GODIŠNICE BRIGADE

Povodom obilježavanja 25. godišnjice formiranja brigade, Udruženje 7. muslimanska viteška oslobodilačka brigada, danas je u prostorijama Ministarstva uručila ministru Bukvareviću, plaketu i zahvalnicu.

Sarajevo, 07.11.2017.godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkoga rata,  primio je predstavnike Udruženja ”7. Muslimanska viteška oslobodilačka brigada” Zenica, Amira Kuburu, predsjednika Udruženja, Ferida Haseljića, predsjednika Upravnog odbora Udruženja i Sulejman ef. Čelikovića, predsjednika Suda časti Udruženja.

Predsjednik Udruženja Amir Kubura upoznao je ministra Bukvarevića o aktivnostima Udruženja, te o predstojećim pripremama za obilježavanje 25. godišnjice formiranja 7. Muslimanske viteške oslobodilačke brigade. Kubura je naglasio da je ove godine povodom obilježavanje godišnjice, prioritet na obilasku i okupljanju porodica šehida i poginulih boraca, čime se nastoji dati do znanja da njihovi očevi, braća i sinovi koji su dali živote za jedinu nam domovinu, nisu zaboravljeni.

Ovom prilikom uručio je Ministru Plaketu za doprinos i nesebično zalaganje u organizaciji obilježavanja prethodne godišnjice formiranja 7. Muslimanske viteške oslobodilačke brigade i radu Udruženja.

Ministar Bukvarević je ponovo naglasio, kako je naša trajna zadaća da se sjećamo naših heroja i da njegujemo kulturu sjećanja na događaje i ličnosti odbrambeno oslobodilačkoga rata, te da se nada da je dostojan priznanja koje mu je ovom prilikom uručilo Udruženje.

Ovom prilikom je pozvao predstavnike ovoga, ali i svih drugih boračkih udruženja, da zajedno radimo na slijedećim projektima:

– zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca, RVI i članova njihovih porodica kao i boraca i članova njihovih porodica;

–  uspostavi Registra korisnika prava iz oblasti boračko invalidske zaštite;

– pravednoj raspodjeli sredstava koja su namijenjena za borce i članove njihovih porodica, a koja iznose na godišnjem nivou iz budžeta Federacije BiH, kantona i općina cca 600 miliona KM;

–  dostojanstveno obilježavanje značajnih datuma iz perioda agresije 1992-1995;

– ujedinjavanje boraca i uspostava reprezentativnosti u predstavljanju boračkih kategorija.

Podsjećamo, 7. muslimanska viteška oslobodilačka brigada osnovana je 17. novembra 1992. godine, a Odlukom Predsjedništva RBiH 11. maja 1995. godine dodijeljen joj je počasni naziv Viteška.

Ove godine, održati će se obilježavanje 25. godišnjice formiranja 7. muslimanske viteške brigade, dana 17.11.2017.godine sa početkom u 14:00h, u dvorani Bilmišče, Zenica.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti