Search

27 godina od stradanja Bošnjaka Kalinovika

Kalinovik, 23.06.2019. godine: Delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata predvođena pomoćnikom Mirzom Terzom prisustvovala je obilježavanju 27. godišnjice stradanja Bošnjaka na području Kalinovika.

Ovim povodom položeno je cvijeće u znak sjećanja na ubijene logoraše na prevoju Rogoj, zatim isred Osnovne škole „Ljutica Bogdan“, koja je tokom rata bila pretvorena u logor, kroz koji je prošlo više od 1000 žena, djece i muškaraca. U logoru je ubijeno 14 muškaraca, a više od 30 žena silovano, ponižavano i mučeno. Proučena je dova šehidima i položeno cvijeće ispred logora Barutni magacin u selu Jelašca, iz kojeg je odvedeno i ubijeno 87 muškaraca, kao i kod štale Tuzlaka u selu Ratine, gdje je ubijeno 25 muškaraca, čija su tijela potom spaljena. Zadnja lokacija obilježavanja 27. godišnjice stradanja su Tuneli Miljevina, gdje je ubijeno 37 muškaraca. Njihova tijela su po likvidaciji iskomadana i zatrpana kamenjem s okolnih brda iznad rijeke Bistrice.

Obilježavanju su prisustvovali brojni članovi porodica ubijenih i mučenih, predstavnici svih nivoa vlasti ali i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović koji je poručio da je u Kalinovik došao kako bi bio s narodom koji je od vlasti organizovano izložen najgorim vrstama ratnog zločina i etničkog čišćenja. Naglasio je važnost potrebe suočavanja za izvršiocima zločina, kao i da progoni i etničko čišćenje nisu pomogli ovom kraju.

“Vrijeme je da i vi to ovdje uradite u Kalinoviku, i diljem BiH. Da se suočite za zločinom, da se odreknete svojih zločinaca. Da bude svima lakše. Da krenemo pravim putem. Neki su mislili da na tuđoj nesreći mogu napraviti svoju sreću. Ne mogu. Nema Bošnjaka više, etnički je očišćen ovaj kraj, ali je svako u njemu unesrećen. U školi ispred koje stojimo prije rata je bilo više djece nego što danas u Kalinoviku ima stanovnika! Valja o tome razmisliti, i upitati se zašto je to tako?”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je istakao i da nema dovoljno pravde na ovom svijetu, ali da je može biti više, te pozvao sve Bošnjake da svjedoče o ratnim zločinima jer je, kako je kazao, svjedočenje vjerski i ljudski dug i time se može pomoći dostizanju pravde.

Predsjednik Udruženja članova porodica nestalih osoba s područja općine Kalinovik “Istina-Kalinovik ’92” Samir Vranović kazao je da porodice ovu godišnjicu obilježavaju s velikim razočarenjem zbog zastoja u procesuiranju preostalih ratnih zločinaca, ali i zbog činjenice da ih vlasti općine Kalinovik i entiteta Republika Srpska konstantno ponižavaju.

Na području opštine Kalinovik tokom rata odvedene su i ubijene 122 osobe bošnjačke nacionalnosti. Još se traga za 42 osobe kojima se gubi svaki trag. Sud Bosne i Hercegovine i Međunarodni sud u Hagu je za zločine počinjene u Kalinoviku pravosnažno osudio šest osoba te im izrekao ukupne kazne od 85 godina zatvora.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti