Search

NESIB MALKIĆ – 24 GODINE POGIBIJE HEROJA ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG RATA U RBIH

NESIB MALKIĆ – 24 GODINE POGIBIJE HEROJA ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG RATA U RBIH

„Svaki vojnik Armije Republike Bosne i Hercegovine je inspiracija za priču koja govori o slobodi, koja sanja pobjedu i oslikava mir. Svi su zaslužili ući u historiju, jer bez njih ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine.

Neki su opet na poseban način obilježili otpor agresoru i ostali upamćeni kao heroji. Za njih je opstanak države u svakom trenutku bio ispred njihovog života, što su dokazivali svojim herojskim djelima, kao glavnom temelju opstanka Bosne i Hercegovine.“

Danas je federalni ministar za pitanja boraca i invalida Doc.dr. Salko Bukvarević na platou Nišićke visoravni sa savjetnikom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Dževadom Mahmutovićem, potpredsjednikom entiteta RS Ramizom Salkićem, generalom Armije RBiH Salihom Malkičem i saborcima iz kantona i općina Bosne i Hercegovine i delegacijama  boračkih udruženja koja baštine tradiciju Armije Republike Bosne i Hercegovine,  odao počast, proučio Fatihu  i položio cvijeće na mjestu pogibije našeg gazije – heroja Nesiba Malkića.

U sklopu obilježavanja godišnjice pogibije heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkiča i saboraca održan je i čas historije, a o podvizima istih su govorili Enes Burda, direktni učesnik pomenute akcije i general Salih Malkič, a skupu su se obratili potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkič koji se zahvalio Živiničanima na svemu što su učinili za prognane ljude u toku agresije.

Federalni ministar za pitanja boraca Bukvarević koji je istakao da su komandant Malkič i njegovi saborci dali živote za državu Bosnu i Hercegovinu, njenu slobodu i slobodu svih njenih građana, te podsjetio da su samo istinski heroji, kakav je bio Nesib Malkič i svi pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine,  dali nadljudske napore da se odbrani kako ovaj koridor tako i cijela Bosna i Hercegovina i svi njeni građani. Prisutnima su se obratili i  predsjednik koordinacije boračkih organizacija TK Hasanović Fahrudin “Beli”  te načelnik općine Živinice, Kamenjaković.

Ministar Bukvarević je u svom obraćanju posebno podcrtao: „Mi nismo željeli ni rat ni sukobe. Agresor na BiH je provodio sve aktivnosti na uništenju Bosne i Hercegovine kao države i Bošnjaka kao naroda. Naši bosanski šehidi su nam ostavili u amanet državu Bosnu i Hercegovinu, u kojoj će se poštovati ljudska prava i slobode. To je naša zadaća, naš amanet koji smo od njih preuzeli mi koji smo živi i zbog toga nam je trajna zadaća da obilježavamo ovakve datume i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata i da s ovog i ovakvih mjesta šaljemo poruke našim prijateljim i neprijateljima da su patrioti zajedni i da će amanet koji smo pruzeli od naših bosanskih šehida čuvati i sačuvati Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane“.

Nesib Malkić – heroj oslobodilačkog rata,  rođen kao peto od osmero djece u porodici Hamdije i Ajke Malkić, od malena je naučio lekciju zajedništva i poštivanja autoriteta. Nesib Malkić, prije velikosrpske agresije na R BiH, bio je aktivno vojno lice, čovjek sa urođenom komandnom sposobnosti, koja kod podređenih nije izazivala strah nego poštovanje. Među prvima je napustio službu u JNA i priključio se jedinicama TO R BiH. Organizaciona sposobnost, te predanost ideji opstanka Bosne brzo ga je dovela na komandno mjesto, gdje pokazuje najviši stupanj odgovornosti, te kao komandant 210. brigade Armije R BiH postiže ogroman uspjeh kako u odbrani tako i oslobađanju okupiranih dijelova Bosne i Hercegovine. Od ukupnog broja dejstava 210. brigade 75% se odnosilo na odbranu drugih općina, što dovoljno govori o kakvoj je formaciji riječ.

U oktobru mjesecu 1993.godine, Stupni Do je još bio u plamenu, kada se komandant Nesib Malkić zaputio u izviđanje terena, kako bi se krenulo u konačno oslobađanje Vareša, žile kucavice za povezivanje slobodne teritorije R BiH. Na rejonu crnoriječke visoravni, nadomak brda sa kojeg se mogao vidjeti Stupni Do, na izviđanju terena i planiranju borbenih dejstava, završena je jedna etapa života, gazije, heroja, šehida. Druga od dvije ispaljene granate sa četničkih položaja, prekinula je dunjalučku misiju Nesiba Malkića, ali nije prekinula njegovu ideju i njegov san o opstanku Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, kao i svih građana kojima je BiH jedina domovina.

Nesib Malkić je 25. oktobra 1993.godine u 16 sati i 40 minuta, na rejonu crnoriječke visoravni, u akciji oslobađanja općine Vareš svoj dunjalučki život okončao u skladu kako ga je i živio. Dobitnik je ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994.godine. Ukopan je u Gornjim Dubravama, gdje je i rođen.

Heroji ne umiru za domovinu. Heroji za domovinu žive.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti