Search

Obilježena 32. godišnjica stradanja Bošnjaka na području Kalinovika

Delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata prisustvovala obilježavanju 32. godišnjice stradanja Bošnjaka na području Kalinovika.

U organizaciji Udruženja porodica žrtava „Istina Kalinovik 92“ danas je obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka Kalinovika, ali i susjednih općina koji su bili zatočeni u logorima i ubijeni na prostoru ove općine. Članovi porodica i delegacije prošli su “Putem smrti”, od jednog do drugog objekta koji su tokom rata bili pretvoreni u logore za Bošnjake, kao i lokacije na kojima su nakon rata nađene masovne grobnice sa posmrtnim ostacima žrtava.

Predsjednik udruženja Samir Vranović apelovao je na nadležne da omoguće ostvarivanje prava na postavljanje spomen obilježja na stratištima u Kalinoviku, uključujući spomen muzej i mezarje u Barutnom magacinu te da spriječe veličanje osuđenih ratnih zločinaca u Kalinoviku.

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odata je počast za 122 žrtve zločina iz juna, jula i avgusta 1992. godine. Od 122 ubijena stanovnika i stanovnice Kalinovika, do danas je pronađeno 80 posmrtnih ostataka, a još se traga za 42 žrtve. Za zločine u ovom gradu Sud BiH do sada je izrekao kazne zatvora u ukupnom trajanju od 85 godina.

Nakon polaganja cvijeća ispred škole, učesnici su posjetili i Barutni magacin, nekadašnji vojni kompleks, koji je služio za zatvaranje Bošnjaka.