Search

27 godina od formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Kovači/Sarajevo, 02.09.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata prisustvovao je akademiji u povodu obilježavanja 27. godišnjice od formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Akademiji su prisustvovale brojne zvanice među kojima predsjedavajići Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, i brojni drugi predstavnici političkog, kulturnog i javnog života.

Obilježavanje 27. godišnjice počelo je postrojavanjem demobilisanih boraca Armije RBiH u Memorijalnom kompleksu Kovači. Nastavljeno je odavanjem počasti i polaganjem cvijeća šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na mezarju kod Alipašine džamije te na grobljima Lav, Stadion, Sveti Josip, Sveti Marko.

“Svi oni koji su tada položili svoje živote činili su to bez ikakve kalkulacije. Njima je odbrana grada i države bila stvar oko koje nema nikakve pogodbe, stvar oko koje sa neprijateljem nema traženja zajedničkog imenitelja. Sa druge strane, agresor je pod okolnostima potpuno opkoljenog grada, naoružan teškom artiljerijom, ubio čak 1.601 dijete ovoga grada, što govori da su uvijek i u pravilu sa sigurne razdaljine njihova meta bili oni najslabiji, najranjiviji u cijelom tom paklu od života kojem smo bili izloženi” naglasio je Komšić, te dodao kako bi ta stradanja bila nesrazmjerno veća da nije bilo herojskog otpora pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH i borbenih jedinica MUP-a i Armije RBiH.

Ovom prilikom ministar Bukvarević je kazao da je Prvi korpus Armije RBiH branio Sarajevo i da ono nije smjelo “pasti”. “Prelomni trenuci u odbrani BiH su dani kada su savjetovali rahmetli predsjedniku Izetbegoviću da izađe iz opkoljenog grada. On je ostao da zajedno sa saborcima brani Sarajevo ali i državu i ispostavilo se da je to bila prava odluka. Čestitao je svim pripadnicima dan formiranja Prvog korpusa i zahvalio se na svemu što su uradili za odbranu Bosne i Hercegovine.

Odlukom Predsjedništva RBiH i naredbom Štaba Vrhovne komanda Armije RBiH, Prvi korpus Armije RBiH formiran je 1. septembra 1992. godine sa sjedištem u Sarajevu. U sastav korpusa ušle su sve, dotad formirane, vojne jedinice sarajevske regije. Za prvog komandanta je postavljen Mustafa Hajrulahović Talijan. Među pripadnicima ovog korpusa mnogo je nosilaca najvećih ratnih priznanja, a na časnom putu borbe za slobodu smrtno je stradalo 6.585 boraca Prvog korpusa.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti