Search

101. godina od bitke na Meletti

Sa ponosom se sjećamo herojskih podviga BH Regimente 2

U periodu od 31.05. do 02.06.2017. godine  grupa 80 članova porodica ratnih veterana iz Austrije i Italije u saradnji sa društvom „Bosansko-hercegovačkog austrijskog prijateljstva“ i uz  pokroviteljstvo i pomoć Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i općine Centar Sarajevo realizovali su tradicionalnu manifestaciju obilježavanja i sjećanja na „Bitku na Monte Meletti“ koja se periodično nakon Italije i Austrije svake treće godine održava u Bosni i Hercegovini.

Dana 31,05.2017. godine gosti iz Austrije i Italije su posjetili Banja Luku, naredni dan Goražde.

U petak, 03.06.2017.godine, nakon cjelodnevnog programa i obilaska Zmajevca, komemorativne ceremonije na groblju Lav, odavanja počasti ubijenoj djeci Sarajeva, posjete i prijemu u gradskoj Vijećnici,  u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pod generalnim pokroviteljstvom ministarstva odbrane BiH, komande 2. Pješadijskog puka Oružanih snaga BiH i federalnog ministarstva za pitanja boraca održana je akademija sa prigodnim predavanjem i izložbom, a sve u povodu obilježavanja 101. godine od bitke na Meletti, u kojoj su učestvovali i borci druge regimente, odnosno borci iz Bosne i Hercegovine.

Naime, bitka je počela krajem maja 1916. godine, dok je BH regimenta br.2 sa svoja tri bataljona služila kao rezerva sve do 29. maja i tek je tad ušla u akciju. Tog je dana 1. četa I bataljona sa svojim oficirom Bartom očistila jedan planinski greben sjeverno do Monte Taveriea, uprkos žestokoj italijanskoj vatri i otporu. U bitci na Meletti je poginulo 208 pripadnika BH regimente br. 2 od toga 202 Bošnjaka, dok je na talijanskoj strani poginulo 2.033 vojnika i oficira.

Svečanosti pored veterana iz Italije, Austrije i Bosne i Hercegovine, prisustvovao je veliki broj predstavnika diplomatskog kora u BiH i predstavnici NATO štaba u BiH, te mnogobrojni oficiri iz Oružanih snaga BiH.

Na početku svečanosti upriličeno je intonirane himne Republike Austrije, Republike Italije i  domaćina, Bosne i Hercegovine, te su uslijedili obračanje zamjenika ministra odbrane Bosne i Hercegovine Seada Jusića i federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata Doc. dr. Salke Bukvarevića.

„Drago mi je da nastavljamo njegovanje kulture sjećanja na stradale građane BiH koji su dali svoje živote, kako u drugim ratovima tako i u ovoj bitci. Sjećamo se ponosno BH Regimente 2, njihovih herojskih podviga  i činjenice da je to bila najodlikovanija regimenta u cijeloj Austro-ugarskoj vojsci.  Meletta  je simbolični most koji spaja i neraskidivo povezuje Austriju, Italiju i Bosnu i Hercegovinu. U istoriji nekad su bile suprostavljene strane, danas su prijateljske zemlje,  danas mirno, civilizirano i poštujući različitosti jednih i drugih zajedno razvijamo kulturu sjećanja.

Prijateljstvo  Austrije, Italije i Bosne i Hercegovine se nastavlja i svjedočimo   da su  Vlade i građani Austrije i Italije pomagali građane BiH u protekloj agresiji, a da su danas  značajni investitori u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina, Federacija Bosne i Hercegovine je  istinski okrenuta ka reformama čije provođenje treba  doprinijeti da Bosna i Hercegovina bude punopravni član Evropske unije  i na tom putu očekujemo podršku Austrije i Italije.

Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata nastavlja njegovati i razvijati kulturu sjećanja i upravo činjenica da u Sarajevu i drugim gradovima BiH obilježavamo simbolično 101. godišnjicu bitke na Monte Meletti je poruka i poziv mladima da nastave ovu svijetlu tradiciju.

Naša godišnja okupljanja u Italiji, Austriji i Bosni i Hercegovini doprinose da se učvršćuje naše prijateljstvo i da međusobno učimo i upoznajemo naše različite kulture i tradicije, a upravo te različitosti trebaju da nas povežu i učvrste na zajedničkom putu izgradnje mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

Sjećanja na najbolje borce BH regimente 2.  202  Bošnjaka, koji su dali živote,  je poziv svima nama, a naročito   mladima da nastavimo  njegovanje ovih tradicija i da  izgrađujemo   mir kao univerzalno dobro.

Poštovanje različitosti kulturnih i tradicionalnih vrijednosti naših naroda je ključni preduslov mira i prosperiteta  koji nam omogućavaju da živimo zajedno u našim državnim zajednicama“ istakao je u svom obraćanju ministar Bukvarević.

Nakon obraćanja uslijedio je prikladan kulturno – zabavni program, te održan čas histroije od strane eminentnih predavača prof. Fikreta Midžića, prof. Azema Kozara i prof. Salkana Užičanina, koji su prisutne podsjetili na bitnost i snagu 2. regimente, te njenom ratnom putu.

Poslije časa historije, u restoranu Doma Oružanih snaga BiH upriličena je izložba slika, a zatim   i zajednički iftar sa gostima iz Austrije i Italije.

Tom prilikom predstavnik  udruženja „Bosanskohercegovačko-austrijskokog prijateljstva“ sa austrijske strane, Wolfgang Wildberger se zahvalio predsjedniku Organizacionog odbora manifestacije „Meletta 2017 BiH“ , ministru Salki Bukvareviću, na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji trodnevne manifestacije koja se odvijala u Banja Luci, Goraždu i završno u Sarajevu ističući: „nastavljamo tradiciju i vidimo se iduće godine u Gratzu u Austriji „Monte Meleta 2018““.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti