Search

18. Septembar – Dan oslobođenja Goražda i BPK

Danas je u Goraždu održana centralna manifestacija povodom obilježavanja 18. septembra – Dana prvog oslobođenja šireg područja općine Goražde i Dana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i općine Goražde.

Obilježavanje Dana BPK-a i općine Goražde, ujedno i 20. godišnjice osnivanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde započelo je tradicionalnim polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje braniteljima BPK-a Goražde u kojem su učestvovale delegacije Oružanih snaga BiH, Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata na čelu s ministrom Salkom Bukvarevićem, delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a Goražde i općina u njegovom sastavu, te delegacije Muftijstva goraždanskog i boračkih udruženja.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja dužne počasti šehidima i poginulim braniteljima, na platou ispred zgrade Vlade BPK-a Goražde održano je svečno postrojavanje bivših pripadnika Armije RBiH i defile zastava ratnih brigada koje su nosili bivši pripadnici ratnih brigada i sinovi poginulih pripadnika ratnih brigada.

Ovom prilikom održana su i prigodna obraćanja bivših ratnih komandanata i pripadnika ratnih brigada na području BPK-a Goražde.

Kao prvi, prisutne je pozdravio predsjednik Koordinacije boračkih udruženja BPK-a i dobitnik najvećeg ratnog priznanja Derviš Hadžić – Dedo i načelnik Štaba 1. drinske brigade Nedžib Bašić koji su svom obraćanju podsjetili na formiranje prvih ratnih brigada i najznačajnije vojne operacije tokom proteklog rata koje su bile presudne za oslobađanje ovog prostora.

Komandant 31. drinske udarne brigade Abduselam Sijerčić – Pelam u svom obraćanju podsjetio je na zasluge svih branitelja u proteklom odbrambeno – oslobodilačkom ratu koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani ovog prostora, među kojim je veliki broj njih bio s područja cijele Gornje – drinske regije koji su se za vrijeme agresije zatekli u Goraždu.

Dan oslobođenja građanima je čestitao i komandant 1. rogatičke brigade Nedim Alagić – Peda koji je u svom govoru podsjetio na zasluge svih branitelja, te pozvao nadležne da pruže maksimalnu podršku u zbrinjavanju i zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca.

Ispred Ministarstva za boračka pitanja, učesnicima svečane ceremonije obratio se ministar za boračka pitanja u Vladi BPK-a Šemso Muslić.

– Tih odsudnih dana 1992. godine, uspješnim izvođenjem operacija „Krug“ i „Drina“, goloruci i neuvježbani, gladni i iscrpljeni višednevnim borbama, ali istrajni u odbrani svoje domovine, pokazali ste daleko nadmoćnijem neprijatelju da boj ne bije svijetlo oružje. Nažalost, o toj blistavoj pobjedi danas u školama ne možemo učiti naredna pokoljenja, ali godine ne mogu zasjeniti njenu veličinu, niti je baciti u zaborav, jer svaki od vas je živi udžbenik historije – istakao je ministar Muslić.

Prisutnima se obratio i federalni ministar za pitanja boraca i invalida -oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, koji je iskazao posebnu čast zbog prisustva današnjoj ceremoniji.

– Uz Božiju pomoć i veliko srce bosanskih patriota odbranjena je i država BiH i njen narod i njene vrijednosti, jer smo pripadali antifašističkoj, odbrambenoj, oslobodilačkoj Armiji RBiH koja je branila sve građane koji su voljeli državu BiH i tu nije bilo razlike– istakao je ministar Bukvarević u svom obraćanju.

Na ovoj svečanosti, bivšim borcima i građanima, obratio se i premijer BPK-a Goražde Emir Oković te podsjetio da je grad Goražde poznato kao čudo otpora i čudo privrednog razvoja.

– Ono što danas obilježavamo je Dan oslobođenja, Dan općine Goražde i 20 godina postojanja BPK-a Goražde. Dvije su stvari koje su obilježile ovaj 20-godišnji period, a to je čudo bosanskog otpora i čudo privrednog razvoja. Ono što je činjenica i obilježje i bosanskog čuda otpora i privrednog čuda jeste predan rad svih onih koji su učestvovali u tome. To je ono što moramo nastaviti da radimo, a to se danas zove reforma obrazovanja, reforma javne uprave i sve je do nas. Trebamo svi da radimo svoj posao i imat ćemo novo čudo za narednih 20 godina i više – kazao je premijer u svom obraćanju.

U kulturno-umjetničkom programu ovog dijela manifestacije učestvovali su hor OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ i Džejla Ramović.

Delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca, predstavnici kantonalne vlasti i općinskih vlasti, Muftijstva goraždanskog i boračkih udruženja položili su cvijeće i na šehidsko mezarje i partizansko spomen obilježje u Kolijevkama, Spomen obilježje poginuloj djeci i Spomen obilježje poginulim pripadnicima policije.

Svečana akademija održana je u Velikoj sali Centra za kulturu.

Na samom početku akademije upriličena je premijera dokumentarnog filma „20 godina BPK-a Goražde“ kojim je prikazan razvoj BPK-a Goražde u proteklom dvadesetogodišnjem periodu.

Na svečanoj akademiji po prvi put su dodijeljena javna priznanja BPK-a Goražde.

Plaketu „Štit Kantona,“ koja je od strane BPK-a Goražde dodijeljena svim ratnim brigadama, a koju je preuzeo komandant 31. drinske udarne brigade Abduselam Sijerčić – Pelam, uručili su premijer Emir Oković i ministar za boračka pitanja Šemso Muslić.

Javna priznanja “Počasni građanin“ i „Plaketa Kantona“ uručili su predsjedavajuća Skupštine i premijer BPK-a.

Javno priznanje „Počasni građanin“ dodijeljeno je prim.dr. Aliji Begoviću koji je obnašao dužnost direktora ratne bolnice u Goraždu, dok je  „Plaketa Kantona“ dodijeljena istaknutom goraždanskom privredniku Redžu Bektu.

Svečana akademija upotpunjena je nastupima učenika i hora OŠ „Huseina ef. Đoza“ i predstavnika OMŠ „Avdo Smailović.“

Na platou ispred zgrade Vlade je organizovano i druženje bivših pripadnika ratnih brigada Armije RBiH, dok je na Sadbi održan XIV Državni KUP u sportskom ribolovu „Mujo Peštek – Tito.“

Centralna manifestacija završena je pozorišnom predstavom „Derviš i smrt“ u izvedbi glumaca Narodnog pozorišta iz Mostara, koja je održana u Velikoj sali Centra za kulturu.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti