Search

24 godine od pogibije legendarnog komandanta Zaima Imamovića

Sarajevo, 09.10.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević položio cvijeće i odao počast legendarnom komandantu sa Drine Zaimu Imamoviću.

Povodom 24. godišnjice pogibije legendarnog komandanta Armije RBiH rahmetli Zaima Imamovića članovi porodice, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, boračkih organizacija te drugi gosti odali su danas počast ovom heroju, učenjem fatihe i minutom šutnje u haremu Ali-pašine džamije gdje je rahmetli Zaimović ukopan. Održan je i historijski čas u okviru kojeg se govorilo i periodu odbrambeno-oslobodilačke odbrane Armije RBiH na prostorima na kojima je komandovao legendarni komandant.

Ovom prilikom ministar Bukvarević je kazao “da samo se danas okupili da odamo dužnu počast jednom od najvećih heroja odbrane Goražda i BiH. Dao je nemjerljiv doprinos u odbrani naše domovine. To nas obavezuje da trajno obilježavamo ovakve datume i da prenosimo istinu o herojima  naše odbrane na mlađe naraštaje. Istinu o tome da je to bila generacija koja je bila spremna dati život za domovinu, suživot i hiljadugodišnju tradiciju na ovim prostorima. Rahmetli komandant je svijetao primjer hrabrosti, čestitosti i velikog čovjeka i iznimno mi je drago što je veliki broj saboraca danas ovdje kako bismo mu odali počast.“

Imamović je poginuo na današnji dan, 1995. na treskavičkom visu Čelina, iznad prijevoja Rogoj, samo nekoliko dana prije uspostave mira u BiH.

Dao je herojski doprinos oružanom otporu agresiji na RBiH. Obavljao je, u činu majora, dužnost komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH. Bio je jedan Jedan je od organizatora operacije kodnog naziva Krug, izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. u kojoj je oslobođeno Goražde i čitava teritorija ove općine, te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti