Search

24. godišnjica pogibije Mehdina Senada Hodžića – Crnog labuda, heroja oslobodilačkog rata

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc.dr. Salko Bukvarević danas je u Tuzli, Sapni i Kalesiji  prisustvovao obilježavanju 24. godišnjice pogibije Mehdina Senada Hodžića- Crnog labuda,  kapetana Senada, heroja oslobodilačkog rata. Odavanje počasti počelo je na centralnom spomen obilježju Slana Banja u Tuzli gdje je za prisutne učenike osnovnih škola Tuzle održan čas istorije, a zatim u Zaseoku opština Sapna gdje je mjesto pogibije Crnog labuda i  Hemlijašima , opština Kalesija

U borbi za slobodnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu prije 24.godine na današnji dan, život je izgubio Senad Mehdin Hodžić – Crni labud, heroj odbrambeno oslobodilačkog rata. Pod njegovom komandom izvojevana je jedna od prvih pobjeda Armije BiH. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata i Zlatnim ljiljanom.

Senad Mehdin Hodžić je , prema opštem mišljenju, jedan od najvećih heroja proteklog rata u našoj zemlji. Do početka agresije na Bosnu i Hercegovinu radio je u Hrvatskoj, a krajem 1991. godine se vraća u Tuzlu i priključuje Patriotskoj ligi. Danas je polaganjem cvijeća odana počast ovom narodnom heroju, a njegovi saborci su se prisjetili koliko je hrabar bio.

U Zaseoku na mjestu pogibije i na mezaru Crnog labuda u Hemlijašima, Kalesija gdje je njegov mezar  prisutnim članovima boračkih udruženja, predstavnicima općinskih i kantonalnih vlasti  i mještanima o liku i djelu Mehdina govorio je kao njegov saborac ministar Salko Bukvarević.”Radi se o jednom izuzetnom čovjeku i prijatelju koji je osjetio sve te opasnosti. Imao je to iskustvo iz Hrvatske, prenio je na nas sve ono što je imao znanja i vještina u pripremi za odbranu. Ono što mogu reći je da se radi o čovjeku koji je jedan od najhrabrijih ljudi koje sam ja sreo u svom životu. Bio je beskompromisan i spreman na sve”, istakao je ministar Bukvarević. Ministar je prenio i selame pripadnika jedinice „Crni labudovi“ koji danas u Konjicu obilježavaju godišnjicu osnivanja.

Heroj Mehdin Hodžić život je izgubio desetog maja, u Zaseoku kod Sapne, u borbi za slobodu ovog područja.

“Deseti maj je posebno značajan datum za prostor bivše opštine Zvornik, odnosno sadašnje opštine Sapna, kada je život izgubio naš komandant Patriotske lige sjeveroistočne Bosne, Mehdin Hodžić Senad, koji je odlikovan ordenom narodnog heroja. Ovo vrijeme od 5-og do 10-og maja je bila prekratnica odbrane sadašnje terirotirje opštine Sapna. Tu su bila žestoka dejstva”, kazao je Senad Alić, predsjednik Skupštine Tk.

U općini Sapna ističu da je važno nastaviti sa tradicijom obilježavanja godišnjice pogibije kapetana Hodžića.

“Svake godine pokušavamo da to ne zaboravimo i vjerujem da ovaj prostor i ljudi, cijelo stanovništvo ove općine, nikada to neće zaboraviti. Svake godine je sve veći broj ali vjerujem da će i naši učenici osnovnih i srednjih škola doći i čuti ono što se desilo”, kazao je Ismet Omerović, načelnik općine Sapna.

U Hemljijašima na mjestu gdje je mezar narodnog heroja kapetana Senada obilježavanje godišnjice organizuje Fondacija Crni labud i porodica Senada Mehdina Hodžića.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti