Search

26 godina od herojske akcije Armije RBiH i deblokade Mostara i bjelopoljske kotline

Mostar, 30.06.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr.Salko Bukvarević prisustvovao je nizu manifestacija kojima su obilježeni dani iz 1993. godine koji su za stanovnike opkoljenog Mostara značili život, a za državu Bosnu i Hercegovinu opstanak.

Program obilježavanja dana kad je iz okruženja snaga HVO-a i HV-a oslobođeno više desetina hiljada civila, započeo je u Podharemu, nakon čega je položeno cvijeće i odata počast poginulima na mezarju Šehitluci I na spomenik Midhadu Hujduru Hujki i njegovim saborcima na ulazu u kompleks nekadašnjeg Sjevernog logora, odnosno sada Univerzitetskog sportsko-rekreacionog centra (USRC) “Midhad Hujdur Hujka”.

Ministar Bukvarević je ovom prilikom kazao da je Armija Republike Bosne i Hercegovine branila i odbranila državu i sve njene građane podjednako. Kazao je da se ovakvim dostojanstvenim obilježavanjima brani i voli domovina Bosna I Hercegovina, Armija RBiH i njeni branioci te je čestitao organizatorima tim povodom. Govoreći o životu na ovim prostorima ministar Bukvarević je kazao da “trebamo živjeti onako kako su naši djedovi živjeli, da ne smetaju ezani zvonima ni zvona ezanima, i mi trebamo znati da se za takvu državu borila Armija RBiH i svi njeni pripadnici”. Podsjetio je i da se ovih dana donosi Zakon o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica te da je poboljšavanje statusa svih branilaca naša trajna obaveza.

U ime Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HNK-a, velikom broju prisutnih obratio se Sudo Muharemović, jedan od komandanata, prisjetivši se da je to bila otvorena agresija najbrutalnijih razmjera koja nije viđena dugo u savremnom svijetu uz elemente svih fašističkih oblika koji su se viđali samo u Pinočevom režimu.

-Žestoke borbe su se vodile u maju i junu da bi se sačuvao Mostar, to je bila bitka za narod. To je neminovno imalo svoje žrtve, sve više je bilo ranjenih, poginulih, a sve manje je bilo municije i onog što je bilo potrebno za vođenje borbenih dejstava. Znamo da je s druge strane bio drugi agresor, da smo bili skučeni na prostoru od 200 do 500 metara i sve govori da se nešto moralo poduzeti da se spasi ovaj narod, a u dolinu se slilo preko 50 hiljada izbjeglica- prisjeća se Muharemović.

Po prvi put javnost je upoznata i s lokacijom na kojoj je planirana akcija, a na kući u Krpinoj ulici postavljena je i spomen-ploča. Ploču su otkrili članovi porodica ratnih komandanata i heroja Midhada Hujdura Hujke i Arifa Pašalića.

Manifestacija je završena prigodnim kulturno-umjetničkim programom na stadionu u Bijelom polju gdje su se prisutnima obratili domaćini i zvaničnici.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti