Search

27 godina od formiranja samostalnog bataljona Nevesinje: U ratu nas je spasilo jedinstvo Bošnjaka

Mostar, 03.11.2019. godine: Otkrivanjem spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima, te svečanom akademijom u dvorani Univerzitetskog sportsko-rekreativnog centra “Midhat Hujdur Hujka” u Mostaru, danas je obilježena 27. godišnjica formiranja samostalnog bataljona Nevesinje, Armije RBiH.

Otkrivanju spomen-obilježja prisustvovao je veliki broj porodica šehida i poginulih branilaca ali i brojne delegacije među kojima ministri Adil Osmanović u ime Vijeća ministara BiH te Salko Bukvarević u ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Prilikom otkrivanja spomen-obilježja, prisutnima je o slavnom putu, kao i o stradanju žitelja i vojnika ove općine govorio Hamid Mutilović, predsjednik Skupštine Patriotske lige u Nevesinju u vremenu koje je prethodilo pokolju i progonu.

“Nevesinjci su pravi vitezovi bili i u vremenima prije nego što su stali u odbranu svoje domovine. Bili su hrabri i odvažni u svim ratovima o čemu svjedoče historijski zapisi tog vremena. U ovom ratu su bili nadahnuti jer su po prvi put stali pod svoju zastavu i borili se. Uvijek su imali i znali za samo jednu naredbu: “Naprijed“. Svi oni stavili su se na raspolaganje Armiji RBiH u Mostaru i Konjicu, dali su značajan doprinos i nažalost brojni su dali dijelove tijela i svoje živote. Ukupno je 114 šehida Nevesinja. 23 Nevesinjca nosioci su najvećeg ratnog priznanja – Zlatni ljiljan, od čega su 22 dodijeljena posthumno.”

Ministar Adil Osmanović je u svom obraćanju kazao:”Nama koji smo sudionici tih događanja ovo je prilika da se ponovo posjetimo na ta teška ali slavna vremena, gdje su izvojevane slavne pobjede, a našim mlađim generacijama, prilika da direktno od naših komandanata, pripadnika Armije RBiH, čuju kakva se borba vodila za ova hercegovačka i bosanska brda i kakva smo mi heroje i šehide imali, i kako su se u tom periodu prolamali tekbiri, i čiji ste vi pripadnici. Vi ste pripadnici velikih i ponosnih Bošnjaka koji su svi bili pripadnici ARBiH na čelu sa komandantom rahmetli Alijom Izetbegovićem

“Mi koji smo na javnim funkcijama moramo učiniti sve kako bi Bošnjaci imali što bolji status posebno u povratničkim naseljima i mjestima gdje su počinjeni strašni zločini. Naša je obaveza da ne zaboravimo porodice šehida i poginulih branilaca. Patriote moraju znati da je prioritet svima nama zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca i svi moramo dati svoj doprinos na tom putu. Naša trajna obaveza je da čuvamo sjećanje na časnu odbranu i naše najbolj sinove te da istinu o odbranimo prenosimo na generacije koje dolaze. Da nije bilo šehida, ratnih vojnih invalida, branilaca BiH, danas ne bi bilo ni nas ni države i to moramo imati na umu. Nevesinjski Bošnjaci su klani, strijeljani, živi spaljivani, danima kasapljeni prije umiranja, javno ponižavani, nad njima je izvršen genocid i ostala zlodjela. Danas prisustvujemo izuzetnom historijskom času i podsjećanju na teška, ali slavna vremena u kojima je izvojevana pobjeda, a mlađim generacijama ostvarena prilika da direktno od komandanata i pripadnika Armije RBiH čuju kakva se borba vodila za hercegovačka i bosanska brda i kakve smo heroje i šehide imali”, kazao je ministar Bukvarević.

Posebne ovacije i emocije prisutnih izazvalo je obraćanje ratnog i poslijeratnog gradonačelnika Mostara Safeta Oručevića. Gromoglasnim aplauzima je dočekan na pozornici i ispraćen je sa nje, a aplauze je dobijao i dok je govorio.

“Vi ste svi živi heroji! Kada se sjetim kroz šta smo sve prošli. Imao sam 38 godina kada sam ovlašten od strane prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića da se u zatvorenom gradu spasimo kako znamo. A mi smo to uspjeli. Između Huma i Podveležja, ali i Veleža, na obalama Neretve i Bune. Spasili smo bošnjački narod. Pokazali smo ponos, prkos, hrabrost, a Boga mi smo i pobijedili. Vrijeme je pokazalo da smo bili hrabri i mudri, ponekad praveći i savezništva s najvećim neprijateljima kako bismo obezbijedili hranu i lijekove.”

Prisutne je pozdravio i brigadni general Mustafa Polutak:”Kako gospodin Oručević reče – spasilo nas je jedinstvo. Bili smo jedinstveni, uspjeli smo se odbraniti i pobijediti. Armija je bila vojna sila, a Nevesinjsci u našem Četvrtom korpusu itekako važan elemenat” rekao je Polutak.

Uz bogat kulturno-umjetnički program pojedincima i institucijama su uručene i prigodne zahvalnice za doprinos i podršku pri izgradnji spomen-obilježja. Zahvalnica je dodijeljena i federalnom ministru Salki Bukvareviću u znak zahvalnosti za nesebičnu podršku i pomoć resornog Ministarstva i ministra lično.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti