Search

Bukvarević: Šehidima i poginulim borcima se nikada ne možemo odužiti

Živinice, 06.06.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida OOR-a Salko Bukvarević prisustvovao je Centralnom obilježavanju Dana šehida za BiH u Živinicama trećeg dana Bajrama a organizator je Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH u saradnji sa Savezom Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Tuzlanskog kantona.

Svečano obilježavanje započelo je defileom ratnih zastava kroz grad, zatim je položeno cvijeće i odata počast na Centralnom spomen-obilježju u gradskom parku, a nakon toga je u Bosanskom kulturnom centru Živinice održana Akademija kojoj su prisustvovali predstavnici udruženja porodica šehida i poginulih boraca iz svih kantona u FBiH. U defileu je bilo više stotina učesnika, a zastave su nosila djeca šehida.

“Moramo se brinuti o njihovim porodicama i boriti se za ideju za koju su se oni borili, BiH ravnopravnih naroda i ljudi. Mnogo je toga urađeno, ali nije sve što je trebalo i što je moglo da se uradi. Nedopustivo je da 24 godine nakon rata, postoje šehidska djeca koja nemaju posao. Obaveza je svih nas da to pitanje riješimo, naravno poštujući sve procedure – rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Iskazujući poštovanje prema porodicama šehida Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata kazao je danas u Živinicama da se nikada ne možemo odužiti šehidima koji su dali svoje živote za odbranu BiH. “Za sve nas ovo je veoma važan datum u vremenu kada je napadnuta istina o odbrani BiH. Kroz ovakve manifestacije želimo pokazati da smo branili državu BiH, sve njene građane, i da su pripadnici Armije RBiH i MUP-a branili hiljadugodišnji suživot. Šehidima i poginulim borcima se nikada ne možemo odužiti, ali možemo čuvati državu i graditi je na način kako su se oni borili i popravljati status njihovih porodica – rekao je ministar Bukvarević.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Almin Škrijelj rekao je da je cilj današnje manifestacije sjećanje na sve one koji su dali život za odbranu BiH, ali i njihove porodice.

“Prošlo je dugo od rata i bojimo se da se zaboravlja ono što su šehidi učinili i da se zaboravljaju njihove porodice. Želimo da bude što veći broj ljudi, od naredne godine želimo uključiti i djecu iz škola, kako bi i djeca spoznala ono što ih roditelji možda nisu naučili, odnosno šta su šehidi učinili za sve nas – rekao je Škrijelj.

Na svečanoj Akademiji učešće su uzeli učenici Druge osnovne škole Živinice, kao i mališani JU Dječije obdanište Živinice koji su prigodnim recitalima o Bosni i šehidima ukazali na značaj obilježavanja Dan šehida. Program su upotpunili i članovi hora Bir Bošnjak.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti