Search

Da li neko manipulira demobiliziranim borcima iz Kaknja?

SARAJEVO, 4. jula (FENA) – I pored toga što su od Federalnog minstarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata dobili svu pomoć u skladu sa njegovim nadležnostima, demobilizirani borci iz Kaknja Ćazim Bajrić i Namir Pipo i dalje nastavljaju svake sedmice dolaziti i protestovati pred zgradom Vlade FBiH.

Iz Ministarstva postavljaju pitanje da li neko manipuliše sa Bajrićom i Pipom i šalje ih na pogrešnu adresu da traže zaposlenje, umjesto da zaposlenje traže u Kantonalnom Zavodu za zapošljavanje i u Općini.

–  Prema iznosima dodjeljenih pomoći u ovoj godini, ovoj  dvojici demobilisanih boraca, kada bi se taj isti iznos dodjeljivao svakom demobilisanom borcu (oko 300.000 ljudi) to izdvajanje ne bi izdržao niti jedan budžet bilo koje evropske zemlje – tvrde u Ministarstvu.

Navode kako su se 23. aprila ove godine, u sjedištu Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, obratili Bajrić i Pipo sa zahtjevom da im se pomogne u liječenju i zapošljavanju. Razgovor sa njima su tada obavili sekretar Ministarstva Tatjana Pejaković i pomoćnik ministra za normativno-pravne i opće poslove Ibrahim Ganibegović. Tom prilikom Bajrić i Pipo su kao osnovni razlog dolaska pred zgradu Vlade FBIH naveli pitanje ličnog zaposlenja.

Kako kažu u Ministarstvu, od navedenih ovlaštenih predstavnika Ministarstva su upoznati da su ustavne i zakonske nadležnosti Federalnog ministarstva da brine o isplatama naknada za porodice šehida, poginulih boraca, ratnih vojnih invalida kao i za dobitnike ratnih priznanja i zavisno od raposloživih sredstava pruža pomoć u liječenju i obezbjeđivanju ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide, saradnja sa boračkim udruženjima u obilježavanju tradicionalnih i značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata. U tom kontekstu istaknuto je da u nadležnosti općina i kantona je da se brine o zapošljavanju, obrazovanju i zdravstvu svih kategorija boračke populacije.

Nakon što su sekretar i pomoćnik ministra upoznali resornog ministra Salku Bukvarevića o zahtjevima Bajrića i Pipe, ministar je dao nalog da se odmah za njih obezbijedi po paket pomoći prehrambenih artikala u vrijednosti od po 200,00 KM, te da im se daju obrasci za podnošenje zahtjeva pomoći u liječenju.

Tog dana, 23. aprila, Bajriću i Pipi je uručen paket prehrambenih artikala i odvezeni su službenim vozilom Ministarstva kućama u Kakanj. Također federalni ministar je uputio pismene preporuke Općini Kakanj i rukovodstvu Rudnika mrkog uglja u Kaknju, sa molbom da se prioritetno razmotri mogućnost zapošljavanja demobilisanih boraca Bajrića i Pipe.

U međuvremenu Bajrić i Pipo su podnijeli zahtjev za pomoć u liječenju i 21. maja je Pipi odobrena pomoć za liječenje u iznosu od 500,00 KM, a Bajriću je dodijeljena novčana pomoć u iznosu od 1.500,00 KM. Njemu je rješenjem od 6. juna 2014. godine dodijeljena novčana pomoć od 1.000,00 KM.

Međutim, 15. juna su Bajrić i Pipo ponovo došli pred zgradu Vlade FBiH, tražeći da razgovaraju sa ministrom po pitanju njihovog zaposlenja. Ministar je opet uputio pomoćnika i sekretara Ministarstva da obave razgovor sa oba demobilisana boraca, što su oni ultimativno odbili, zahtijevajući da ih isključivo primi ministar. Ministar je u međuvremenu održao radni sastanak u Zenici sa kantonalnim ministrom za boračka pitanja, između ostalog i po pitanju pomoći rješavanja problema Bajrića i Pipe.

Kantonalni ministar za boračka pitanja mu je predočio šta su sve Bajrić i Pipo proteklih godinu dana dobili od Općine i Kantona.

Prema tim informacijama Ćazim Bajrić je od strane Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona  ostvario pravo na vanrednu novčanu pomoć koja mu je isplaćena 26. maja ove u iznosu od 350,00 KM, pravo na liječenje u iznosu od 500,00 KM (juli 2014.godine), vanrednu novačnu pomoć u iznosu od 300,00 (april 2014. godine). Zatim, od strane Službe za društvene djelatnosti, boračka pitanja, raseljena lica izbjeglice i povratnike a sa općinskog Budžeta Općine Kakanj, redovno ostvaruje jednokratne novčane pomoći za liječenje i tešku socijalno ekonomsku situaciju i to: u februaru, martu i junu 2015. godine ostvario je pravo na jednokratnu novčanu pomoć iznosu od po 50,00 KM; u toku 2014. godine, u januaru, februaru, junu i novembru ostvario je pravo na jednokratnu novčanu pomoć iznosu od po 50,00 KM; u aprilu 2014. godine je dobio 100,00 KM, od općinskog načelnika u toku mjeseca maja 2015. godine ostvario je pravo na jednokratnu novčanu pomoć iznosu od po 50,00 KM. Savez udruženja boračkih populacija mu je odobrio i isplatio novčane pomoći (u martu i maju 2014. godine u iznosu od 120,00 KM te je od istih dobio i prehrambene pakete).

U toku 2014. godine bio je zaposlen u JP „Vodokom“ Kakanj na period od tri mjeseca, ali je sam tražio raskid ugovora i sam je dao otkaz na to radno mjesto.

Namir Pipo je od strane Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona ostvario pravo na stambeno zbrinjavanje 2010. godine u iznosu od 10.000,00 KM.

Zatim od strane Službe za društvene djelatnosti, boračka pitanja, raseljena lica izbjeglice i povratnike sa općinskog Budžeta Općine Kakanj redovno ostvaruje jednokratne novčane pomoći za liječenje i tešku socijalno ekonomsku situaciju i to: u mjesecu mart 2015. godine, ostvario je pravo na jednokratnu novčanu pomoć iznosu od po 50,00 KM; u toku 2014. godine, mjesecu martu, maju, septembru i decembru je ostvario pravo na jednokratnu novčanu pomoć iznosu od po 50,00 KM. Savez udruženja boračkih populacija mu je odobrio i isplatio novčanu pomoć (2014. godine) u iznosu od 30,00 KM.

KABINET MINISTRA

Ostale aktuelnosti