Search

Delegacija iz Brčko distrikta na sastanku sa ministrom Bukvarevićem

Sarajevo, 20.08.2019. godine: U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak ministra za pitanja boraca i invalida u Vladi FBiH doc.dr. Salke Bukvarevića i saradnika sa delegacijom iz Brčko distrikta.

Sastanku su prisustvovali i Martin Frančešević pomoćnik ministra za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze, Sabahudin Ramić predsjednik Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH i Esad Delić predsjednik Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije. Teme održanog sastanka bile su aktuelna problematika u vezi sa braniocima protiv kojih se vode sudski procesi te implementacija Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica u Brčko distriktu.

Senad Bešić, šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu i civilne žrtve rata Brčko distrikta BiH je naveo niz problema sa kojima se suočavaju u samoj implementaciji Zakona zbog specifičnosti zakonskih okvira u ovom dijelu naše domovine ali da će učiniti sve kako branioci ne bi imali posljedice i kako bi mogli ostvariti svoja prava. Ministar Bukvarević je pozvao sve prisutne da se uključe u donošenje rješenja kako bi branioci sa prebivalištem u Brčko distriktu mogli ostvariti zakonski definirana prava. Podsjetio je da su ovim Zakonom obuhvaćeni svi demobilizirani branioci bez obzira na to gdje žive, ukoliko ispunjavaju uslove propisane Zakonom. U ove svrhe Vlada FBiH izdvojila je dodatnih 50 miliona KM na godišnjem nivou.

Govoreći o sudskim procesima koji se vode protiv naših branilaca ministar Bukvarević je podsjetio da je riječ o izuzetno skupim procesima te da su porodice branilaca koji su optuženi ili osumnjičeni zbog dugotrajnosti postupaka koji iziskuju značajna materijalna sredstva dovedene u stanje potrebe, što nerijetko znači i nedostatak sredstava za egzistenciju, liječenje, školovanje i sl. S tim u vezi potrebno je da se ojača saradnja i komunikacija Fondacije na federalnom nivou i fondacija na kantonalnim nivoima kako bi se mogle razmjenjivati informacije i kvalitetnije pomoći braniocima. Podsjetio je da je potrebno da se svi uključe u rad fondacija i da pomognu našim braniocima jer je evidentan pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora što je nedopustivo.

Prisutni su podsjetili i na inicijativu člana predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za formiranje Centra za istinu i pravdu koji će se baviti otkrivanjem i prijavljivanjem ratnih zločinaca gdje god da se nalazili te su istakli podršku za djelovanje ovakvog centra.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti