Search

Dom naroda usvojio izmjene zakona o prijevremenom penzionisanju boraca

Sarajevo, 12.04.2022. godine: Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije usvojili su izmjene zakona o prijevremenom penzionisanju branitelja. Ovim izmjenama svi penzioneri će biti izjednačeni, odnosno imat će usklađivanja penzija kako je to ranije regulisano zakonom o PIO.

Predlagač zakona je Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Bošnjaka u ovom Domu. Podršku ovim izmjenama dao je i Klub Hrvata.

Razmatran je i usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica po skraćenom postupku, koji je obrazložio Mirza Terzo pomoćnik ministra za pitanja branitelja i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

“Osnovica sada iznosi 867,50 KM, a nakon stupanja na snagu izmijenjenog zakona, iznosit će 910 KM. Inače, do sada je u periodu od 2010. do 2022. godine osnovica povećana ukupno 7,5 posto”, izjavio je pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida posljednjeg rata Mirza Terzo.

Također, zakonom će biti otklonjeni nedostaci u članu 21 stav (2). Na osnovu toga će naknade suprugama poginulih branilaca bez djece s prihodima biti povećane sa 173,50 KM na 391,30 KM, jednom roditelju ženjenog poginulog borca sa 234,23 KM na 391,30 KM, dok će naknade za oba roditelja ženjenog poginulog borca, koji su bez prihoda, naknade biti uvećane sa 303,63 KM na 455,00 KM.

“Zakon uvodi tzv. švicarsku formulu koja garantuje ovoj populaciji povećanje naknada svake godine”, kazao je Terzo.

Iz seta zakona o braniteljskim pravima ima još nekoliko prijedloga, a prethodno je na ovoj vanrednoj sjednici usvojen Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova.

Uprkos brojnim zamjerkama zakon je usvojen, a ranije je to učinio i Zastupnički dom.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti