Search

Dostojanstvo borcima kroz rad, potpisani ugovori s 37 korisnika

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrameno-oslobodilačkog rata Doc.dr.  Salko Bukvarević potpisao je ugovore s 37 korisnika iz reda boračkih  kategorija  o dodjeli novca iz budžetskog transfera za pomoć u zapošljavanju demobiliziranih boraca putem boračkih zadruga.

Ugovori s korisnicima potpisani su u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu u prisustvu premijera Fadila Novalića te dopremijera, ministra rada i socijalne politike Veska Drljače.

Od 37 korisnika, ugovore s ministrom potpisali su 16 zadruga i 21 pojedinac, koji su na konkursu iz februara ove godine aplicirali s odgovarajućim projektima.

Na osnovu odobrenih projekta, bit će otvoreno oko 60 novih radnih mjesta za borce i članove njihovih porodica. Zadruge koje su potpisale ugovore najviše se bave poljoprivredom. Projekti se odnose na voćarstvo, stočarstvo, pčelarstvo, ali i na druge djelatnosti.

Pojedinci će dobiti od četiri  do 15.000, a zadruge  do 69.000 KM.

Za sve korisnike s kojima je danas potpisan ugovor iz budžetskog transfera se izdvaja 591.000 KM, podsjetio je ministar Bukvarević i dodao da cjelokupni budžetski transfer za ove namjene iznosi milion KM.

Konkurs se nastavlja i brzo će biti potpisani ugovori i za ostatak novca od 409.000 KM, najavio je.

Bukvarević podsjeća da je milion KM odobren ove godine u federalnom budžetu, na inicijativu Ministarstva, za projekt sufinansiranja boračkih zadruga i zadrugara. Naglašava da su potpisnici demobilizirani borci dobi između 45 i 65 godina, kao grupa koja teško može doći do posla putem biroa rada. Očekuje da će uspješna realizacija danas potpisanih ugovora povećati broj zaposlenih demobilisanih boraca, povećati domaću proizvodnju i doprinijeti da  iduće godine budu izdvojena veća sredstva za ove namjene. Ministar zaključuje da dostojanstvo borcima treba vratiti kroz rad i ovakve projekte, te da   je današnje potpisivanje ugovora za projekte zapošljavanja dokaz da Vlada Federacije BiH i resorno ministarstvo provode programsko strateško opredjeljenje da se nivo dostignutih prava za boračke kategorije neće umanjivati i da na ovaj način radimo na poboljšanju prava boračkih kategorija.

Jedan od potpisnika, Leon Kutleša iz braniteljske zadruge „Lag“ u Tomislavgradu, smatra da je realizacija ovog projekta jedan od načina da ljudi ne traže egzistenciju izvan granica Bosne i Hercegovine, dok je Ibrahim Osmanagić iz zadruge „Krajiška malina“- Cazin,  naglasio da je za ovu godinu njena planirana proizvodnja oko 1.000 tona krastavaca kornišona i 600 tona malina. Ova zadruga inače ima oko 500 kooperanata.

U ime komisije koja je na osnovu februarskog konkursa za dodjelu budžetskog novca izabrala korisnike, Adem Šačić je izjavio da je osnovni kriterij bio mogućnost dugoročnog zapošljavanja boraca i članova njihovih porodica.

Prijavilo se 68 aplikanata, od toga je bilo valjano 37 prijava, a Komisija je sve odabrane aplikante posjetila da bi se na licu mjesta uvjerila u valjanost ponuđenih programa.

Vođeno je računa i o kantonalnoj zastupljenosti aplikanata.

Korisnici kojima je novac odobren obavezni su koristiti ga za ugovorene namjene. Monitoring će vršiti Ministarstvo, kazao je Šačić.

Pregled potpisanih ugovora ( klikni na “ugovora”) možete pogledati ovdje i  na linku “javni pozivi i obrasci” tačka 7.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti