Search

Druga faza raspodjele sredstava za boračke zadruge

Danas je u Vladi Federacije BiH upriličeno potpisivanje Ugovora u drugoj fazi sufinansiranja projekata zapošljavanja boračkih kategorija kroz boračke zadruge, koji se finansiraju iz federalnog Budžeta putem resornog federalnog ministarstva za pitanja boraca.

Ugovore u ime Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata potpisao je ministar Bukvarević sa 21 pojedincem i boračkom zadrugom u iznosu od 220.000,00 KM, što ukupno u obje faze ovog projekta iznosi 811.000,00 KM.

Ugovori su potpisani sa pojedincima i boračkim zadrugama koji su registrovane u oblastima poljoprivrede, stočarstva, voćarstva, zanatstva i proizvodnje.

Komisija za raspodjelu sredstava je cijenila projekte po mogućnosti dugoročnog zapošljavanja boračkih kategorija i članova njihovih porodica i očekuje se u ovom ciklusu da će biti zaposleno 20 pripadnika boračkih kategorija, istakao je predsjednik Komisije Šačić.

Federalni ministar Bukvarević je istakao važnost zapošljavanja i samozapošljavanja boračkih kategorija, posebno kroz boračke zadruge, te da će federalno ministarstvo na čijem je čelu istrajati na ovakvim i sličnim projektima, kako bi se poboljšao status boračkih kategorija i borci ostvarili mogućnost da svojim radom obezbjede egzistenciju svojim porodicama.

Zadrugar Zijad  Čamdžić, demobilisani borac, kovač iz Vranduka,  je istakao važnost ovog i sličnih projekata, „kako bi se dala mogućnost borcima da se zaposle, da od svog rada hrane svoje porodice, te da se ovim projektom on obavezao da uspije, ne samo prema federalnom ministarstvu već i prema svojoj djeci i ovim im omogućava da se nesmetano školuju i ostvaruju što bolje uspjehe u svom školovanju“.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti