Search

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević cvijeće je položio sa sinom heroja Safeta Hadžića , Nezirom i Safetovim unucima

Dvadeset peta godišnjica pogibije heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata i dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan“ rahmetli Safeta Hadžića i njegovih saboraca, danas je obilježena polaganjem cvijeća na spomen – obilježje ispred zgrade općine Novi Grad Sarajevo.

Uz vojne počasti Oružanih snaga BiH, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast legendarnom komandantu, pokretaču otpora odbrane općine Novi Grad Sarajevo i njegovim saborcima, čija će imena ostati zapisana u historiji odbrambeno – oslobodilačke borbe.

Cvijeće na spomen – obilježje položila je delegacija Oružanih snaga BiH, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno –  oslobodilačkog rata Salko Bukvarević sa sinom Nezirom Hadžićem i unucima heroja, kantonalni ministar za pitanja boraca Muharem Fišo, delegacija općine  Novi Grad Sarajevo sa načelnikom Semirom Efendićem, delegacija Općinskog vijeća Novi Grad i Stari Grad, predstavnici boračkih udruženja, političkih partija, a obilježavanju su prisustvovala i porodica rahmetli Safeta Hadžića.

Safet Hadžić je bio među prvim organizatorima otpora bosansko – hercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine. Poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji izuzimanja naoružanja u fabrici namjenske industrije “Pretis“ u Vogošći. Na današnji dan 1992. godine u jednoj od ključnih akcija za odbranu Sarajeva, poginuli su i njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić.

„Uvijek ću pamtiti njegovu plemenitost i staloženost. Bio je nasmijan i u najtežim trenucima. Nije dao čovjeku da se naljutiš na njega“ – istakla je Džemila Hadžić, supruga rhm. Safeta Hadžića, zahvaljujući svima koji nisu zaboravili njenog Safeta.

„Naš zadatak je bio da okupljamo patriote. Safet Hadžić je slika jednog ljudine, Bošnje, Bosanca. On je bio vjernik, a volio je sve ljude, bez obzira koje su vjere bili. Nije nikoga razdvajao, za njega su svi bili isti. Insistirao je da se poštujemo i držimo zajedno. Često je kazivao da moramo svi zajedno da živimo“ – prisjeća se Ahmetspahić – predsjednik Patriotske lige Novi Grad Sarajevo.

„Ovo je naša poruka agresorima na BiH da je nisu uništili, i na ovaj način sjećamo se naših najboljih sinova, narodnih heroja, naših šehida i poginulih boraca koji su dali svoje živote za odbranu BiH, za slobodu njenih građana i odbranu vrijednosti suživota svih građana na ovom prostoru po kojem je BiH bila poznata“ – istakao je ministar Bukvarević, navodeći da je njihov značaj nemjerljiv, te da se bosanskim šehidima i borcima nikada nećemo moći odužiti.

Obilježavanje je nastavljeno polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na ulaznoj i teretnoj  kapiji fabrike namjenske industrije “Pretis“ u Vogošći.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti