Search

IZETBEGOVIĆ I BUKVAREVIĆ OBILJEŽILI GODIŠNJICU 2. KORPUSA ARMIJE RBIH

IZETBEGOVIĆ I BUKVAREVIĆ OBILJEŽILI GODIŠNJICU 2. KORPUSA ARMIJE RBIH

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas su polaganjem cvijeća na mezarju Kovači obilježili godišnjicu formiranja 2. korpusa Armije Republike BiH.

– Čestitam pripadnicima ovog korpusa i zahvaljujem im na onome što su učinili za BiH. To je bio izvanredan korpus s veoma jakim oficirskim kadrom. Držao je ogroman dio teritorije, te oslobodio 1.500 kvadratnih kilometara – izjavio je novinarima Izetbegović.

Podsjetio je da su tri pripadnika 2. korpusa proglašena narodnim herojima to jest visokoodlikovani borci, a da je više od 300 “zlatnih ljiljana”.

– Nije slučajno da su postigli takav rezultat – na jedno tenkoprohodnom prostoru zarobili su više od 50 tenkova i pancirni vozila, te masu naoružanja  kojim su nastavili rat. Oni su prvi oslobađali gradove, poput Kalesije, Srebrenice…To je korpus s kojim se s razlogom nije volio sukobljavati agresor – naglasio je Izetbegović.

Federalni ministar Bukvarević ukazao je da je trajna zadaća da se sjećamo šehida i poginulih boraca koji su branili  Bosnu i Hercegovinu i s ponosom ističemo da su pripadnici Armije RBiH, koja je branila sve građane i državu.

– Mi nismo željeli ni rat ni stradanja. Izvršena je brutalna agresija na BiH – njeni najbolji sinovi su stali u njenu odbranu. Zato danas odajemo dužnu počast šehidima i poginulim borcima, kao i našem vrhovnom komandantu i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću – kazao je Bukvarević.

Poručio je da se obilježavanjem ovakvih godišnjica nastoji prenijeti istina o odbrani Bosne i Hercegovine.

Današnjem događaju na Kovačima prisustvovao je i tuzlanski premijer Bego Gutić, koji je izjavio da će poginulim borcima sutra biti odata počast na obilježavanju godišnjice 2. korpusa i u Tuzli.

Prva brigada Armije RBiH formirana je u Tuzli pod nazivom “Prva tuzlanska brigada“. Više jedinica 2. korpusa je tokom odbrambenooslobodilačkog rata dobilo naziv viteška i slavna.

Kabinet ministra/FENA

Ostale aktuelnosti