Search

Ministar Bukvarević na ispraćaju 33 tabuta za Potočare

Sarajevo, 09.07.2019. godine: Ministar za pitanja boraca u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević prisustvovao je ispraćaju 33 tabuta srebreničkih žrtava za Potočare ubijene tokom genocida u julu 1995. godine na području Srebrenice.

Tabuti su prvo došli do zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gdje su i prije podneva stigle brojne delegacije koje su bijelim ljiljanima ispratile kolonu sa srebreničkim žrtvama. Među njima su bili i reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, Bakir i Sebija Izetbegović i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegova supruga Emine.

Veliki broj građana Sarajeva dočekao je kamion u kojem su posmrtni ostaci srebreničkih žrtava kako bi ih Fatihom, minutom šutnje i cvijećem ispratili na posljednji put u Potočare.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk rođen 1979. godine. U vrijeme kada je ubijen bio je maloljetan, imao je svega 16 godina, dok je najstarija žrtva Šaha Cvrk koja je imala 82 godine kada je ubijena i ujedno je i jedina žena koja će u Potočarima biti ukopana ove godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti