Search

Ministar Bukvarević održao sastanak sa boračkom delegacijom iz Unsko-sanskog kantona

Sarajevo, 12.03.2019. godine: U sjedištu Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida OOR-a resorni ministar doc.dr. Salko Bukvarević sa saradnicima održao je sastanak sa boračkom delegacijom iz Unsko-sanskog kantona na čelu sa kantonalnim ministrom za pitanja boraca i RVI Erminom Zulićem.

Sastanku su prisustvovali i sekretar ministarstva za pitanja boraca i RVI u Vladi USK Fejzija Karabegović, Besim Dizdarić u ime Fondacije za utvrđivanje istine u Krajini, Ale Hošić kao predsjednik RVI USK, Arif Cinac u ime Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja, Dževad Malkoč, Sabit Lipović, Adem Šačić u ime Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika branilačke populacije te Esad Delić u ime Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije.

Na sastanku su razmatrani svi aktuelni problemi sa kojima se branilačka populacija u ovom dijelu Bosne i Hercegovine svakodnevno susreće pri čemu je donesen zaključak da prioritet u rješavanju treba biti donošenje zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica koji od 2010. godine nemaju zakonsko rješenje. Delegacija je dala podršku izradi zakona koji će prije svega biti realan i provodiv, i koji će koristiti braniocima.

Još jednom je naglašeno da je oblast boračko-invalidske zaštite podijeljena nadležnost između kantonalnih i federalne vlasti koje trebaju biti servis svim braniocima, te da je naša trajna obaveza pružanje svih vidova pomoći i podrške braniocima i članovima njihovih porodica. S tim u vezi na današnjem sastanku dogovoreno je da Fondacija iz USK dostavi podatke o imenima i iznosima kojima je dodijeljena finansijska podrška putem ove Fondacije, kako bi se u narednom periodu pomoć mogla usmjeriti prema braniocima koji nisu dobijali sredstva a koji su zbog izuzetno skupih i dugotrajnih sudskih procesa u teškoj situaciji.

Također, kantonalni ministar je upoznao prisutne da će u narednom periodu biti izvršena razmjena podataka između ministarstava, kako bi se upotpunila evidencija o pomoći koju je branilačka populacija ostvarila na svim nivoima u prethodnom periodu.

Zaključeno je da će u narednom periodu kantonalna i federalna vlast zajednički djelovati i pružiti maksimalnu podršku svim našim braniocima u rješavanju svih pitanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Posebnu zahvalnost delegacija iz USK uputila je ministru Bukvareviću zbog izuzetne podrške u prethodnom periodu, kao i nesebičnom zalaganju u rješavanju svih otvorenih pitanja koja se tiču branilačke populacije.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti