Search

Ministar Bukvarević sa delegacijom SABNOR-a BiH: Zajedno obilježiti Dan državnosti u Mrkonjić-Gradu

Sarajevo, 04.02.2020. godine: Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine danas je razgovarao sa delegacijom Saveza antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine  (SABNOR-a).

Tema održanog sastanka bila je dosadašnja saradnja SABNOR-a sa Ministarstvom ali i podrška u narednom periodu za neke od najznačajnijih projekata koje ovaj Savez realizira. S tim u vezi delegacija je zahvalila resornom ministru za ukazanu podršku i razumijevanje u prethodnom periodu te za finansijsku podršku pri realizaciji projekata u protekloj godini. Posebno su istakli značaj borbe protiv fašizma danas kada je na snazi pokušaj iskrivljavanja historijskih činjenica. Podsjetili su i na činjenicu da je i odbrambeno-oslobodilački rat 1992-1995 također bio vid borbe protiv fašizma i istih snaga protiv kojih su se borili u periodu 1941-1945.

Jedan od zaključaka sastanka jeste da u narednom periodu saradnja SABNOR-a sa boračkim udruženjima, organizacijama i savezima koji baštine tekovine borbe odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 mora biti intenzivnija i bolja. Delegacija SABNOR-a je pozdravila aktivnosti na donošenju zakona kojim će se urediti reprezentativnost u predstavljanju udruženja te su istakli da je neophodno ukrupnjavanje svih udruženja kako bi sve patriote zajedničkim snagama djelovale u borbi  za čuvanje istine i prenošenju iste na generacije koje dolaze.

Ministar Bukvarević je čestitao predstavnicima SABNOR-a na svim naporima koje ulažu u borbi da se ne zaboravi istina i da se baštine tekovine antifašizma te kazao kako će ovo Ministarstvo i u narednom periodu u skladu sa raspoloživim sredstvima i mogućnostima podržavati sve aktivnosti, te je iskazana želja da se ove godine 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježi u Mrkonjić-Gradu, posebno zbog činjenice da je ovo godina u kojoj se obilježava 75 godina od III zasjedanja ZAVNOBiH-a.

Jedna od ideja je da se u okviru ovih aktivnosti i priprema za obilježavanje raspiše poziv za odabir najboljih literarnih radova na temu „Moja domovina“.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti