Search

Ministar Bukvarević sa predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja ARBiH položio cvijeće i odao počast šehidima i poginulim braniocima ARBiH

Sarajevo, 12.04.2019. godine: U okviru obilježavanja 27. godišnjice formiranja Armije RBiH i 14. godišnjice od formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, na šehidskom mezarju Kovači, delegacije svih nivoa vlasti i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH kao i prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH i Vrhovnom komandantu Armije RBiH Aliji Izetbegoviću.

Cvijeće je položio i počast odao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, kao i brojne državne, federalne, kantonalne i općinske delegacije, boračka i druga gradska udruženja i organizacije.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević istakao je kako poboljšanje statusa pripadnika branilačke populacije predstavlja trajnu zadaću, uključujući porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i demobilizirane branioce.

Komentirajući novinarski upit u vezi s angažmanom na tom planu u proteklom periodu, ministar Bukvarević je istaknuo kako je posljednji mandat možda i prvi u kojem prava pripadnika boračkih kategorija nisu umanjivana.

„Ovo je, možda, i prvi mandat u kojem prava branilačke populacije nisu umanjivana, nego su, apsolutno, na vrijeme izmirivane sve obaveze prema oko 92.000 korisnika lične/porodične invalidnine.“

Dodao je kako se svakodnevno ulažu napori na tom planu te da Vlada FBiH na godišnjem nivou izdvaja 600 miliona KM, kao i da je prihvatila i zahtjev boraca za dodatnih 50 miliona KM za demobilizirane branioce kako bi se poboljšao status pripadnika ove boračke kategorije.

„Koliko god sredstava da izdvojimo, mi se ne možemo odužiti tim ljudima, koji su branili i odbranili državu Bosnu i Hercegovinu. Dakle, naša je trajna zadaća da radimo na tome i da to u skladu s našim mogućnostima, iz dana u dan, poboljšavamo“ kazao je, između ostalog, ministar Bukvarević.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je u svom obraćanju kazao:“Armija RBiH je branila i odbranila BiH od agresije i omogućila zaključivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Borci Armije RBiH su se borili za cjelovitu i demokratsku BiH, državu ravnopravnih naroda i građana na cijeloj njenoj teritoriji. I danas u miru, 24 godine nakon Dejtona,  borimo se za realizaciju tog cilja. I ja nimalo ne sumnjam, mi ćemo taj cilj realizirati. BiH će biti cjelovita, demokratska država u kojoj će svaki čovjek biti ravnopravan, bez obzira gdje živi, članica Evropske unije i NATO saveza. Država u kojoj će se razvijati ekonomija i u kojoj će ljudi moći normalno da žive od svoga rada“.

Nakon polaganja cvijeća na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, upriličen je vjerski program a potom su delegacije posjetile katoličko groblje „Sveti Josip“, pravoslavno groblje „Sveti Marko“, te gradsko groblje Lav, gdje su također položili cvijeće i odali počast šehidima i poginulim braniocima, pripadnicima Armije i MUP-a RBiH.

Centralna svečanost u povodu obilježavanja 27. godišnjice formiranja Armije RBiH i 14. godišnjice od formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH bit će upriličena u ponedjeljak, 15. aprila u kasarni „Dubrave“ kod Živinica.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti