Search

Ministar Bukvarević sa saborcima na obilježavanju jubileja Kluba sjedeće odbojke „Zenica 92“

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević je sa saradnicima posjetio Klub sjedeće odbojke „Zenica 92“, povodom jubileja Kluba, kojim povodom je upriličena i izložba.

Kroz postavku i eksponate izložbe se vidi da je Klub sjedeće odbojke „Zenica 92“ dio historije sjedeće odbojke u Bosni i Hercegovini  i da su osnivači i članovi kluba  pripadnici  Armije Republike Bosne i Hercegovine, ratni vojni invalidi  i da baštini tradiciju odbrambeno – oslobodilačkog rata.

Klub sjedeće odbojke „Zenica 92“ svoj početak veže za 1994.godinu, kada je osnovano Sportsko društvo ratnih vojnih invalida „Zenica 92“. Tim je sastavljen isključivo od ratnih vojnih invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini. Prve odbojkaške utakmice održane su u prostorima sale Ekonomske škole u Zenici.

Prvo državno prvenstvo u sjedećoj odbojci održano je 2. jula 1994. godine u Zenici, gdje su učestvovale ekipe: Sportskog društva RVI „Zenica 92“, Saveza za sport i rekreaciju invalida „Zenica“, Saveza za sport i rekreaciju invalida „Tuzla“, te ekipa sjedeće odbojke Sportskog društva invalida „SPID“ iz Sarajeva. Na tom prvenstvu „Zenica 92“ je osvojila treće mjesto.

U martu 1995. godine iz Sportskog društva RVI „Zenica 92“ nastaje Odbojkaški klub invalida „Zenica 92“, te i ste godine Klub osvaja titulu prvaka BiH u sjedećoj odbojci na takmičenju koje je održano u Kaknju.

Klub je kroz svoje postojanje učestvovao na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim turnirima, od kojih se posebno ističu „Werner von Siemens – Cup“ i „Copenhagen Sit Cup“.

Doprinos Kluba, reprezentaciji Bosne i Hercegovine  u sjedećoj odbojci najbolje se pokazuje kroz činjenicu da je na svakom takmičenju na kojem je reprezentacija Bosne i Hercegovine učestvovala od 1995. godine, uvijek bilo igrača koji su članovi  i Kluba „Zenica 92“.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti