Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ U BANJA LUCI SA DEMOBILISANIM BORCIMA POVRATNICIMA

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc.dr. Salko Bukvarević je dana 01.06.2017. godine boravio u Banja Luci gdje se susreo sa predstavnicima udruženja demobilisanih boraca ARBiH koji su povratnici na području Grada Banja Luka u manjem BH entitetu.

Predstavnici demobilisanih boraca povratnika su upoznali ministra Bukvarevića o aktivnostima udruženja koje ima sjedište u Vrbanji kod Banja Luke i organizaciono je uvezano u Savez ratnih veterana ARBiH Bosanske Krajine sa sjedištem u Prijedoru. Istakli su problem njihove reintegracije na području grada Banja Luke  i maćehinski odnos gradske i entitetske vlasti prema povratnicima. Na prvom mjestu je problem zapošljavanja koji je osnov za održivi povratak, te činjenica da je resorni ministar Bukvarević jedan od rijetkih sa prostora Federacije BiH koji ih posjećuje.

Ministar Bukvarević je upozano predstavnike udruženja sa nadležnostima federalnog boračkog ministarstva i sa mogućnostima pružanja pomoći povratnicima demobilisanim borcima.

Dogovoreno je da  Udruženje demobilisanih boraca Vrbanja Banja Luka kao dio Saveza veterana ARBiH Bosanske krajine nastavi djelovanje kao organizaciona jedinica Saveza. Pojašnjeno je kako mogu podnijeti zahtjeve za samozapošljavanje putem boračke zadruge „Povratak Prijedor“, te zahtjeve za pomoć u liječenju, pomoć u sufinansiranju sahrana i dženaza i pomoć u radu udruženja.

Nakon toga ministar Bukvarević je posjetio komandu kasarne „Kozara“ u Banja Luci gdje je prisustvovao tradicionalnom zajedničkom iftaru.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti