Search

MINISTAR BUKVAREVIĆ U RADNOJ POSJETI CAZINU

Danas je federalni ministar za pitanja boraca i invalida Doc.dr. Salko Bukvarević zajedno sa Esadom Bašagićem, predsjednikom odbora za boračka pitanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Abidom Mulalićem, kantonalnim ministrom za boračka pitanja USK i članovima komisije za zapošljavanje putem boračkih zadruga boravio u radnoj posjeti općini Cazin.

Posjeta je počela na centralnom šehidskom obilježju u Cazinu gdje je odata je počast šehidima i poginulim braniocima i položeno je cvijeće.

U Ćoralićima, ministar Bukvarević i delegacija su prisustvovali obilježavanju 24. godišnjice Odreda teritorijalne odbrane i Armije Republike BiH Ćoralići, čete Mutnik. U svom obraćanju ministar Bukvarević je istakao ogroman značaj prvih odreda Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine „takvi odredi su bile prve jedinice koje su branile Bosnu i Hercegovinu, bili su sastavljeni od najhrabrijih ljudi koji su se suprostavljali višestruko jačem agresoru. Ti odredi su dali vremena onima koji nisu vjerovali da je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu, koji su se onda priključili i formirali smo Armiju Republike Bosne i Hercegovine koja je branila više stoljećne tradicije države Bosne i Hercegovine i civilizacijske tekovine  svih njenih građana. Agresor nije ostvario ni jedan od svojih ciljeva. Svjedoci smo da danas gradimo i branimo Bosnu i Hercegovinu. Naši prioriteti su prije svega zapošljavanje djece šehida, zatim zahtjev svima onima koji vode institucije, preduzeća da prave i razvijaju projekte zapošljavanja boračkih kategorija, boračkih organizacija je i previše i trebale bi se ujediniti u cilju da poboljšamo položaj boračkih kategorija. Želim Vam čestitati Vaš jubilej i reći da možemo biti ponosni jer smo bili pripadnici odbrambeno-oslobodilačke i antifašističke Armije Republike Bosne i Hercegovine koja je opravdala svoje postojanje i odbranila Bosnu i Hercegovinu“.

Potom se delegacija Ministarstva sastala s općinskim načelnikom i predstavnicima boračkih udruženja s kojima je razgovarano o aktuelnom statusu i pravima boračkih kategorija na ovom području.Konstatirano je da se primjena zakona o reviziji korisnika boračkih prava sada odvija dobro. Nakon problema u vrijeme prethodnog mandata Ministarstva, teškoće su otklonjene izmjenama odgovarajućih pravilnika.Delegacija Ministarstva informirala je učesnike sastanka o projektu zapošljavanja i samozapošljavanja, za šta je u federalnom budžetu predviđeno 50 miliona KM. Fokus u razgovoru je bio na zapošljavanju boraca, prioritetno djece branilaca.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici kantonalnog ministarstva za boračka pitanja, općinske službe boračko-invalidske zaštite, udruženja ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih boraca, dobitnika najvećih ratnih priznanja i demobiliziranih boraca, kao i zadruge “Krajiška malina”.

Delegacija Ministarstva posjetila je  zadrugu „Krajiška malina“ u kojoj je, po ministrovim riječima, angažirano više od 50 boraca u projektu plantažnog uzgoja malina i drugog voća, te povrća.

Bukvarević ističe da Ministarstvo želi podržati taj projekt zbog dodatnog zapošljavanja pripadnika boračkih kategorija.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti