Search

Ministri Bukvarević i Grabovica zajedno obilježili Dan Armije RBiH u Sarajevu

Sarajevo, 15.04.2020. godine: Federalni ministri Bukvarević i Dedić i kantonalni ministar za pitanja boraca Hajrudin Grabovica sa delegacijom Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH zajedno položili cvijeće i odali počast šehidima i poginulim braniocima, kao i vrhovnom komandantu Aliji Izetbegoviću.

Iako je zbog pandemije virusa korona onemogućeno obilježavanje značajnih datuma na način masovnog okupljanja i organiziranja manifestacija, delegacije dvaju ministarstava sa predstavnicima boraca su na dostojanstven i način prilagođen trenutnim uslovima odali počast na mezarju Kovači i na tri gradska groblja, te ukazali dužnu počast vrhovnom komandantu rahmetli Aliji Izetbegoviću, kao i svim šehidima, poginulim, umrlim i nestalim braniocima.

Ministri su podsjetili na značaj osnivanja Armije RBiH kazavši da je ona nastala iz naroda i da je imala izuzetnog vođu a da su neprijatelji bili iznenađeni hrabrošću i željom za odbranom našeg naroda. Uz čestitke povodom Dana Armije RBiH i godišnjice formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga uputili su i nekoliko poruka saborcima među kojima su i poziv na jedinstvo te solidarnost u ovim teškim vremenima.

Inače, nakon inicijative Federalnog ministarstva u svim većim gradovima u Federaciji BiH Dan Armije RBiH je obilježen polaganjem cvijeća i odavanjem počasti predstavnika kantonalnih ministarstava za boračka pitanja zajedno sa predstavnicima boraca.

Prema riječima kantonalnog ministra Grabovice zbog novonastale situacije sredstva za obilježavanje značajnih datuma su preusmjerena prema udruženjima kako bi direktno pomogli borce te je to konkretan doprinos boračkoj populaciji u ovim danima.

Poručili su i da boračka populacija nikada ne smije biti zaboravljena te da će se učiniti svi napori kako bi se unaprijedio njihov status i položaj, uz maksimalno zalaganje da naknade ovoj kategoriji naših sugrađana ne budu umanjene ni u kriznim vremenima jer je to najmanje što možemo učiniti za ljude koji nisu žalili živote i dijelove tijela u odbrani od agresora.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti ministri su posjetili i porodicu ratnog vojnog invalida Seada Prande u Sarajevu, te uručili pakete sa prehrambenim namirnicama. Inače, Sead je otac petero maloljetne djece. Ističe kako je od prvog dana bio u odbrani domovine te da bi to opet učinio, ako bi zatrebalo. Iako su uslovi u kojima živi teški, poručuje da njegova borba za bolji život porodice nikad neće prestati te da je ponosan što je bio pripadnik Armije RBiH. Zahvalio je gostima koji su ga posjetili na današnji dan, poručivši da mu je drago što saborci ipak nisu zaboravljeni.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti