Search

Obezbijeđena dodatna sredstva Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije

Sarajevo, 01.02.2019. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević, predsjednik Upravnog odbora Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije Esad Delić i predsjednik Udruženja generala Rizvo Pleh danas su održali sastanke sa načelnicima dviju sarajevskih općina.

Sastanci su održani sa načelnicima Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahimom Hadžibajrićem i načelnikom Općine Hadžići Hamdom Ejubovićem na temu pružanja finansijske pomoći putem Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije Armije RBiH i članovima porodica osumnjičenih ili optuženih branilaca.

Ministar doc.dr. Salko Bukvarević upoznao je načelnike sa stanjem i potrebama u kojima se ova kategorija branilaca nalazi. Istakao je da smo u posljednje vrijeme svjedoci podizanja sve većeg broja optužnica protiv komandanata korpusa i drugog komandnog kadra Armije RBiH i drugih branilaca Armije RBiH.

„To su izuzetno skupi procesi a porodice branilaca koji su optuženi ili osumnjičeni zbog dugotrajnih sudskih procesa koji iziskuju značajna materijalna sredstva dovedene su u stanje potrebe, što nerijetko znači i nedostatak sredstava za egzistenciju, liječenje, školovanje i sl.“ naglasio je, između ostalog, ministar Bukvarević.

Podsjetio je i da su četiri boračka udruženja osnovala Fondaciju za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije, polazeći od inicijativa i zahtjeva udruženja i pojedinaca da se pruži pravna i druga pomoć našim braniocima, ali da trenutna sredstva nisu dovoljna da se adekvatno pomogne svim braniocima i njihovim porodicama. Za 2019. godinu u Budžetu Federacije BiH, na poziciji Federalnog ministarstva, planiran je iznos od 500.000,00 KM, od čega 350.000,00 KM kao pomoć u sufinansiranju Fondacije, što je nedovoljno.

Ministar Bukvarević i delegacija su na ovaj način odlučili alarmirati i druge nivoe vlasti, posebno na lokalnom nivou, da se aktivno uključe i daju doprinos u ovom izuzetno bitnom pitanju jer naši branioci zaslužuju da se na najbolji način brane i dokazuju nevinost i časnost u odbrani od agresora.

Rezultat današnjih sastanaka je i obećanje načelnika Hadžibajrića da će putem Fondacije 25.000,00 KM biti izdvojeno za pružanje pravne pomoći optuženim ili osumnjičenim braniocima pred nadležnim sudovima, dok će načelnik Ejubović u ove svrhe izdvojiti 14.000,00 KM.

Poslana je poruka svim drugim nivoima vlasti, javnim i privatnim preduzećima, te drugim pojedincima da budu uz branioce sada kad je možda i najbitnije, te su istakli da ovakvi sastanci u narednom periodu trebaju rezultirati što većim odzivom kako bi se dala podrška našim braniocima da u sudskim procesima dokažu svoju nevinost.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti