Search

OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE ARMIJE RBIH I 7. KORPUSA U TRAVNIKU

Danas je u Travniku održana svečana akademija u povodu 29. godišnjice osnivanja 7. korpusa Armije RBiH.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici zakonodavne vlasti, članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, predstavnici obrazovnih i vjerskih institucija, boračkih udruženja i organizacija. Godišnjice formiranja Armije RBiH i Sedmog korpusa čestitali su potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo i drugi predstavnici.

Akademiji je prethodilo odavanje počasti šehidima i poginulim borcima, te polaganjem cvijeća na centralnom šehidskom mezarju u Travniku.

“Sedmi korpus Armije RBiH bio je prepoznatljiv po svojim pobjedama te je pokazao kako se voli, brani i oslobađa Bosna i Hercegovina. Sedmi korpus bio je i najmlađi u Armiji BiH. Prepoznatljiv je i po svom komandantu rahmetli generalu Mehmedu Alagiću jednom od najvećih sinova BiH. Međutim, pobjede koje je ostvario svrstavaju ga u jedan od najboljih korpusa. Spremnost na nezamisliva herojstva, hrabrost, spremnost na odbranu i oslobađanje države Bosne i Hercegovine je najveći emanet koji nam je ostavio ovaj slavni korpus.

Moramo čuvati mir, koji je plaćen najskupljom cijenom, životima i zdravljem najboljih sinova i kćeri ove zemlje. Mi ne živimo u prošlosti, ali prošlost živi u nama, i daje nam snagu da se odupremo svim pritiscima”, – kazao je Terzo.

Pored godišnjice formiranja korpusa, obilježena je i 31. godišnjica formiranja Armije RBiH.

Kabinet

Ostale aktuelnosti