Search

OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA POGIBIJE NARODNOG HEROJA HAJRUDINA MEŠIĆA – KAPETANA HAJRE

OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA POGIBIJE NARODNOG HEROJA HAJRUDINA MEŠIĆA – KAPETANA HAJRE

Nezuk i Teočak, 30.10.2018.godine: Na današnji dan prije 26 godina u plemenitoj misiji pokušaja spašavanja Srebreničana poginuo je heroj oslobodilačkog rata Hajrudin Mešić , poznat kao kapetan Hajro.

Godišnjica je obilježena učenjem Ja-sin-a i polaganjem cvijeća na mjesto pogibije u Nezuku, u općini Sapna, kao i na mezaru u Sniježnici, u općini Teočak.

Hajrudin Mešić, u ratnim danima poznat kao kapetan Hajro, rođen je 01.01.1959. godine u selu Srednja Trnova u općini Ugljevik. Služio je u JNA kao aktivno vojno lice sa činom kapetana. Bio je član Patriotske lige od njenog osnivanja, organizator i vođa oružanog otpora protiv agresije na Bosnu i Hercegovinu na prostorima zvorničke i ugljevičke općine. U toku rata obavljao je niz visokih komandnih dužnosti: komandir policijske stanice u Ugljeviku, komandant Teritorijalne odbrane Ugljevik – Teočak i komandant 1. teočanske brigade.

Poginuo je 30. oktobra 1992. godine u selu Nezuk u akciji uspostavljanja koridora prema Srebrenici. Poslije toga Prva teočanska brigada dobija naziv Brigada “Hajrudin Mešić”. Hajrudin Mešić dobitnik je ratnog priznanja Zlatni ljiljan i policijskog odlikovanja Medalja za hrabrost.

Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine na Dan Armije 1994. godine,  posthumno ga je odlikovalo Ordenom heroja oslobodilačkoga rata, a 1996. godine unaprijeđen je i u čin brigadnog generala.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkoga rata Doc. dr. Salko Bukvarević istakao je Hajrudin Mešić bio pravi patriota i istinski heroj odbrane Bosne i Hercegovine. Njegove riječi da se domovina Bosne i Hercegovina brani na Drini, je nama obaveza i poruka da mi trebamo nastaviti tamo gdje su naši heroji stali.

– Sa ovog mjesta iskazujemo dužno poštovanje i počast svim šehidima i poginulim borcima Bosne i Hercegovine, svim ratnim – vojnim invalidima i svim pripadnicima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, jer oni su bili snaga koja je branila sve građane i domovinu Bosnu i Hercegovinu. Uz Božiju pomoć i veliku žrtvu bosansko-hercegovačkih šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, država je odbranjena, ali ima još puno posla na izgradnji države Bosne i Hercegovine, koja će biti komotna za sve njene građane. – istakao je Bukvarević.

U sklopu obilježavanja godišnjice pogibije, održan je  i historijski čas o liku i djelu  heroja oslobodilačkoga rata. Koordinacioni odbor za obilježavanje značajnih datuma iz odbrambeno – oslobodilačkog rata 92-95 općine Teočak organizovao je i učenje tevhida, poslije podne namaza u džamiji u Sniježnici.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti