Search

Obilježena 27. godišnjica deblokade Mostara i godišnjica pogibije heroja Midhada Hujdura Hujke

Mostar: 30.06.2020. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovao obilježavanju 27. godišnjice deblokade Mostara i godišnjici pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Midhada Hujdura Hujke.

U okviru obilježavanja položeno je cvijeće i odata počast u Sjevernom logoru na mjestu pogibije legendarnog komandanta kao i na mezarju Šehitluci. Prilikom svečane akademije koja je održana u Centru za kulturu Mostar kazano je kako je to bila jedna od najblistavijih vojnih operacija za odbranu Bosne i Hercegovine u proteklom ratu.

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević ističe kako su Hujka i svi ostali heroji upozoravali i pozivali da se brani država BiH i svi njeni građani i to su djelom potvrdili.

“Pored toga što su to govorili svojim jezikom, oni su to djelom potvrdili i pokazali da su istinski heroji naše domovine BiH. Zbog toga na dostojanstven način boračka udruženja grada Mostara i ostali saborci obilježavamo ovaj datum. To je naša trajna zadaća, to je naša obaveza, da prenosimo mlađim generacijama istinu o odbrani Mostara i Bosne i Hercegovine. Nadam se da ćemo mi to činiti i ubuduće i prije svega sa ciljem da naši mladi ljudi znaju istinu o obrani Bosne, jer je i ona danas napadnuta i ona se pokušava iskriviti i naravno da ne zaboravimo te zaista istinske heroje BiH”, poručio je ministar Bukvarević iz Mostara.
Ratni komandant i dobitnik najvišeg priznanja Armije RBiH “Zlatni ljiljan” Suad Muharemović kaže kako ovu godišnjicu, kao i svaku drugu, dočekuje s podijeljenim osjećanjima.

“S osjećanjima radosti da smo deblokirali Grad Mostar nakon 50 dana totalnog okruženja i blokade, s druge strane s tugom jer smo u toj deblokadi izgubili našeg komandanta Midhada Hujdura Hujku i 40 saboraca koji su dali svoje živote za Grad Mostar i za našu državu Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Muharemović.