Search

Obilježena 27. godišnjica pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Safeta Zajke

Sarajevo, 17.06.2020. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovao obilježavanju 27. godišnjice pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Safeta Zajke.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, uz vojne počasti Oružanih snaga BiH, na Centralnom spomen-obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo danas je obilježena 27. godišnjica pogibije komandanta 2. viteške motorizovane brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“.

Ovom prilikom ministar Bukvarević je podsjetio na značaj i ulogu komandanta Zajke u odbrani Novog Grada, Sarajeva ali i države. Kazao je i da je neophodno ukazivati više poštovanja pripadnicima boračke populacije, ali i učiniti sve napore da se poboljša status ove kategorije naših najzaslužnijih građana za odbranu države.

Podsjećamo, Safet Zajko je poginuo 17. juna 1993. godine prilikom izviđanja neprijateljskih položaja na brdu Žuč.  Zajko je bio jedan od ključnih ljudi za odbranu Sarajeva u teškim danima opsade. Samo pet dana nakon oslobađanja Mijatovića kose, na brdu Žuč prilikom izviđanja neprijateljskih položaja, poginuo je. Iza njega ostala je supruga i dvije kćerke. Ukopan je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu. Posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, a ukazom Predsjedništva RBiH od 14. aprila 1994. godine odlikovan je i Ordenom heroja. U januaru 1996. posthumno mu je dodijeljen i čin brigadnog generala.

Kabinet ministra