Search

OBILJEŽENA GODIŠNJICA OSNIVANJA 312. SLAVNE I 17. VITEŠKE BRIGADE

Travnik, 23.11.2019. godine: Polaganjem cvijeća na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku i svečanom akademijom danas je obilježeno 27. godina od osnivanja 312. slavne brdske brigade i 17. viteške krajiške brdske brigade. Ove dvije vojne formacije prvi puta su postrojene na Dan državnosti BiH – 25. novembra 1992. godine 1992.godine.

Na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku cvijeće su položile brojne delegacije, pored ostalih, izaslanik člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, federalni ministar za pitanja boraca i invalida Salko Bukvarević, kantonalni premijer Tahir Lendo, te delegacije općina Travnik, Ključ, Sanski Most, Bužim, kao i brojni predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata.

U obraćanju prisutnima ministar Bukvarević je naglasio značaj ovih herojskih brigada i njenih pripadnika “koji su se svojom nadljudskom hrabrošću branili i borili za slobodu i uzvišene ciljeve. Branioci Armije RBiH su bili časni i hrabri mladići i djevojke koji su uz Božiju pomoć odbranili jedinu nam domovinu, Bosnu i Hercegovinu. Ne smijemo nikada zaboraviti da je svaka stopa naše domovine natopljena šehidskom krvlju, krvlju onih koji su se borili za jedinstvenu, suverenu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu, hiljadugodišnju tradiciju suživota na ovim prostorima i za sve narode koji ovdje žive” zaključio je ministar Bukvarević.

Na svečanoj akademiji u centru za kulturu Travnik govorili su brigadni general OS BiH, Kenan Dautović – ratni komandant 312. slavne ali i general Fikret Ćuskić, ratni komandant 17. viteške krajiške brigade koji su prisutne podsjetili na ratni put dviju brigada koje su odbranile srednju Bosnu, a nakon toga su učestvovale u oslobodilačkim pohodima od Kupresa, Vlašića, Donjeg Vakufa do Bosanske Krajine.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti