Search

Održana svečana akademija u povodu “Dana veterana”

Održana svečana akademija u povodu “Dana veterana”

Sarajevo, 15.11.2018. godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc.dr. Salko Bukvarević prisustvovao je svečanoj akademiji u povodu obilježavanja “Dana veterana” gdje je uručio povelje zaslužnim pojedincima JOB-a KS

Ministar Bukvarević uputio je čestitke povodom Dana veterana i 26. godišnjice JOB-a KS, podsjećajući na ključna postignuća na planu iznalaženja sistemskih rješenja u oblasti boračke zaštite i jačanja statusa boračke populacije. Podsjetio je kako se radi o ljudima koji su u najteže vrijeme interes države Bosne i Hercegovine i njenih građana stavili ispred svega, pa i ispred vlastitih života, naglasivši da je briga o boračkoj kategoriji naša trajna obaveza.

Govoreći o proteklom četverogodišnjem mandatu ministar Bukvarević je naveo da dostignuti obim prava za boračku zaštitu za vrijeme ovog mandata zahvaljujući Sporazumu Vlade FBiH i boračkih organizacija, prvi put nije umanjivan i da su redovno i bez zakašnjenja isplaćivane invalidnine i naknade za sve korisnike. Istovremeno, ministar je upozorio kako zbog nejedinstva boračkih saveza i udruženja i uplitanja određenih politika, okrenutih prikupljanju jeftinih političkih poena, Zakon o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, nažalost, nije usvojen.

“22 godine nakon agresije uspostavljen je jedinstveni registar pripadnika Oružanih snaga a resorno ministarstvo, između ostalog, direktno je pomoglo u zapošljavanju više od 3.000 šehidske i djece poginulih boraca” kazao je, između ostalog, ministar Bukvarević, naglašavajući odlučnost da se nastave aktivnosti na planu utvrđivanja i usvajanja krovnog zakona za populaciju demobiliziranih boraca i na zakonskom uređivanju i pravednijoj raspodjeli sredstava za boračko-invalidsku zaštitu.

Sudionicima svečanog skupa obratili su se i čestitke uputili penzionisani general Armije RBiH Ismet Hadžić Mutevelija i predsjednik Unije veterana KS Ismet Imamović, podsjećajući  na slavne dane kada su u najtežim iskušenjima zahvaljujući brojnim herojima, odbranjeni cjelovitost, nezavisnost i suverenitet međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

Akademija je bila prilika i za dodjelu zahvalnica najzaslužnijim pojedincima za brigu o boračkim kategorijama, a skup, koji je počeo intoniranjem državne himne BiH i odavanjem počasti braniocima BiH, propraćen je I prigodnim muzičkim programom.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti