Search

OTKRIVENO ŠEHIDSKO SPOMEN OBILJEŽJE U S. KUTE,OPĆINA PROZOR

Prozor – 21. juli 2018.g. – Upriličeno je otkrivanje šehidskog spomen obilježja u selu Kute, općina Prozor, poginulim pripadnicma 446. lahke brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine Prozor.

Otkrivanju šehidskog spomen obilježje 446. lahke brigade pristustvovali su pored mnogobrojnih saboraca, sugrađana, prijatelja i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, kao i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević.

„Meni je danas pripala čast da u ime Federalnog ministarstva za pitanja boraca i Vlade Federacije BiH budem među Vama i da Vam se zahvalim na čuvanju sjećanja i njegovanja tradicije sjećanja na naše najzaslužnije sinove Bosne i Hercegovine. Danas smo ovde da odamo dužnu počast šehidima i poginulim borcima, isto tako i da odamo dužno poštovanje borcima koji su dali dijelove tijela i svoju mladost za odbranu Bosne i Hercegovine. Pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine branili su svoju jedinu domovinu i sve njene građane i narode i zato smo mi ponosni što pripadamo Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Nama koji smo ostali živi, naši saborci koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu ostavili su dva amaneta. Jedan je da nastavimo borbu za slobodnu, suverenu, demokratsku, jedinstvenu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu i nadasve komotnu za sve njene građane i narode, a drugi je da vodimo brigu o njihovim porodicama“ – rekao je u svom obraćanju ministar Bukvarević.

„Bosne i Hercegovina je natopljena krvlju šehida i poginulih boraca, natopljena je krvlju ratnih vojnih invalida i zbog toga, svaka njena stopa pripada podjednako svakom njenom građaninu i baš zbog toga branioci Bosne i Hercegovine nikad neće dozvoliti podjelu države Bosne i Hercegovine. Neka dragi Bog čuva našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu“ – podcrtao je ministar Bukvarević.

Nakon otkrivanja spomenika, od strane članova porodica šehida i poginulih boraca 446. lahke brigade Armije RBiH, položeno je cvijeće i proučena Fatiha pred duše pripadnika 446. lahke brigade Armije RBiH, čime je i završena manifestacija otkrivanja spomen obilježja.

 

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti