Search

Prava neće biti umanjivana

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata Doc.dr. Salko Bukvarević danas je, zajedno s potpredsjednicom Federacije BiH Melikom Mahmutbegović, boravio u radnoj  posjeti općini Bugojno.

Nakon što su posjetili Centralno šehidsko spomen-obilježje u centru grada i spomenik u Vrbanji, gdje su odali počast  šehidima, poginulim borcima i ubijenim bošnjačkim civilima, sastali su se s bugojanskim načelnikom Hasanom Ajkunićem i predstavnicima boračkih udruženja i organizacija obje komponente iz toga grada.

Ministar Bukvarević je zahvalio potpredsjednici Federacije BiH i načelniku Bugojna na pozivu da dođe u ovu općinu, istakavši kako je s predstavnicima boračkih kategorija razgovarao o aktulenim temama i zakonima iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

– Uglavnom, mnogo više je zahtjeva nego što je realnih mogućnosti. Ali, ono što smo danas ponovili jeste naše osnovno opredjeljenje da dostignuti obim prava boraca neće biti umanjivan, a da ćemo, kroz partnerske odnose s predstavnicima boračkih organizacjia, rješavati sva druga pitanja. Prvenstveno ćemo to činiti kroz izmjene i dopune postojećih i donošenje novih zakona. Očekujemo da će se Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica  uskoro naći u proceduri. Danas smo predstavili i Zakon o boračkim udruženjima, koji će definirati ko i na koji način može predstavljati boračke kategorije i, naravno, ko može biti reprezentativni predstavnik boračkih kategorija u pregovorima s predstavnicima vlasti – istakao je ministar Bukvarević.

Ministarstvo na čijem je čelu podržalo je, dodao je, borce da se ujedine i naprave jednu boračku organizaciju.

– Ali, oni to sami moraju uraditi. Ne može im niko narediti. Također, informirali smo ih da naše ministarstvo intenzivno radi na izradi registra boraca, koji će biti prezentiran i dostupan javnosti – naglasio je federalni ministar Salko Bukvarević.

preuzeto od Fene

kabinet ministra

Ostale aktuelnosti