Search

Predstavnici Udruženja žrtava i svjedoka genocida razgovarali s ministrom Bukvarevićem

Sarajevo, 04.06.2020. godine: U sjedištu Vlade FBiH danas je održan sastanak federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića sa delegacijom Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Nadzornog odbora i predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Irfan Ajanović i Murat Tahirović i Nina Begić iz Udruženja „Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

Tema održanog sastanka bila je prezentacija Zbornika radova sa IV međunarodne konferencije „Stop negiranju genocida i holokausta“ koja je održana 20. i 21. juna 2019. godine u Sarajevu kao i izvještaja sa održane Konferencije u organizaciji Udruženja „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ i Udruženja žrtava i svjedoka genocida, imajući u vidu da je Federalno ministarstvo bilo jedan od pokrovitelja.

Ovom prilikom delegacija je ministru, uz riječi zahvalnosti za ukazanu podršku i razumijevanje u brojnim dosadašnjim projektima, uručila i Zbornik na bosanskom i engleskom jeziku. Cilj konferencije bio je doprinijeti podizanju svijesti o počinjenim zločinima, suočavanju mladih generacija sa prošlošću, te promovirati poštivanje ljudskih prava. Četvrta međunarodna konferencija “Stop negiranju genocida i holokausta”, organizirana je u okviru projekta udruženja žrtava, “Stop negaciji genocida”. S obzirom na to da je negiranje holokausta i genocida u veoma progresivnoj fazi u svijetu, ali posebno u BiH i regiji, konferencija je bila doprinos udruženja borbi protiv negiranja svih zločina.

Učesnici konferencije bili su, između ostalih, predsjednik MRMKS-a Carmel Agius i glavni tužitelj Serge Brammertz, bivši i sadašnji tužitelji i sudije MKSJ/MRMKS, profesori, parlamentarci, istraživači genocida i holokausta, pravni eksperti i poznavaoci međunarodnog prava, koji mogu dati svoj doprinos razumijevanju posljedica negiranja genocida i holokausta, i govoriti o ulozi i značaju međunarodnih i domaćih sudova i nadležnih institucija u sprečavanju negiranja.

Kabinet ministra

Ostale aktuelnosti